Turkiye nije prinuđena da bira između Evropske unije (EU) i Šangajske organizacije za saradnju, kako neki tvrde, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu, javlja Anadolu.

"Dok jačamo naše odnose sa Istokom, tražit ćemo načine da unaprijedimo našu duboko ukorijenjenu saradnju sa Zapadom" rekao je Recep Tayyip Erdogan tokom ceremonije dodjele diploma i primopredaje zastave na Pomorskoj akademiji Univerziteta nacionalne odbrane u Istanbulu.

Ističući da će Turkiye do kraja štititi svoja prava u “Plavoj domovini” i da neće dozvoliti da se krše prava kiparskih Turaka, Erdogan je rekao: “Činjenica da postoje granice između nas i ljudi sa kojima smo živjeli prije samo vijeka ne znači da ćemo biti odvojeni od geografije naših srca".

„Planiramo staviti našu podmornicu 'Hizir Reis' u upotrebu već 2025. godine, a podmornicu 'Murat Reis' 2026. Naše preostale tri podmornice ćemo završiti do 2029.“, rekao je Erdogan ovom prilikom.

"Nadamo se da ćemo ostvariti naš projekat 'Čelične kupole' sa svim njegovim komponentama. Ako Izrael ima 'Gvozdenu kupolu', mi ćemo onda imati 'Čeličnu kupolu'", rekao je Erdogan.

Erdogan je posebno naglasio napredak koji je Turkiye ostvarila u oblasti proizvodnje bespilotnih letjelica.

"Zamah koji smo postigli u sektoru bespilotnih letjelica sa zavišću posmatraju ne samo naši prijateljski i bratski narodi, već i cijeli svijet", rekao je.

Također je ponovio posvećenost Ankare dodatnom jačanju vlastitih vojnih sposobnosti.

"Radimo na proizvodnji, razvoju ili nabavci svega što naše vazduhoplovstvo zahtijeva, od projektila do sistema protivvazdušne odbrane", kazao je Erdogan.

Naglasio je da je Turkiye posebno posvečena proizvodnji u odbrambenoj industriji.

"Događaji u našem regionu podsjećaju nas na važnost koraka koje smo poduzeli u oblasti odbrambene industrije u posljednje 22 godine", rekao je turski predsjednik.