Za n edavnu eskalaciju napetosti na Bliskom istoku jedini su odgovorni izraelski premijer Benjamin Netanyahu i izraelsko vodstvo, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Izrael pokušava izazvati regionalni sukob, a njegov napad na iransku ambasadu u Damasku bila je kap koja je prelila čašu", rekao je na press konferenciji u Ankari nakon sjednice vlade.

Dodao je da su mogući novi regionalni sukobi sve dok se nastavljaju "okrutnost i genocid" u Gazi te je pozvao sve strane da djeluju razumno. Također je kritizirao Zapad zbog osude iranskog napada, ali ne i izraelskog napada na iransku ambasadu. 

Iran je napao Izrael stotinama eksplozivnih bespilotnih letjelica, krstarećih i balističkih projektila lansiranih u subotu navečer, na što su izraelski zvaničnici obećali odgovoriti. Iran je izvršio napad kao osvetu za izraelski napad u kojem je prvog aprila sravnjena zgrada u sklopu ambasade u Damasku pri čemu su ubijena dva iranska generala i nekoliko drugih oficira.

Načelnik glavnog štaba izraelske vojske rekao je da će Izrael odgovoriti na historijski napad Irana dronovima i projektilima na jevrejsku državu. Herzi Halevi je prilikom posjete izraelskoj zračnoj bazi Nevatim, koja je lakše oštećena u prvom direktnom napadu na Izrael izvedenom s iranske teritorije, rekao da će "iranski napad dobiti odgovor", javlja BBC.

UN i Amerika pozivaju na suzdržanost, ali Izrael će sigurno odgovoriti na iranski napad. Pitanje je kada i kako, ali nema sumnje da će odgovor biti značajan. Na jučerašnjoj sjednici izraelskog ratnog kabineta vodila se žestoka rasprava jer neki zagovaraju brz odgovor, dok drugi traže deeskalaciju situacije.