Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan saopćio je da će 24. marta u Briselu prisustvovati vanrednom samitu lidera Sjevernoatlantskog saveza (NATO) i dodao da će to biti prilika za nastavak razgovora i napora za okončanje rata u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u Cankaya palati u Ankari primio poljskog predsjednika Andrzaja Dudu, a nakon sastanka je istakao da su Turska i Poljska strateški partneri i saveznici.

Ističući kako je na sastanku razgovarano o svim aspektima bilateralnih odnosa i potencijalima za njihovo dodatno jačanje, Erdogan je kazao da je radna posjeta Dude potvrda obostrane opredijeljenosti za jačanje bilateralne saradnje na svim poljima.

Erdogan je rekao i da je s poljskim kolegom Dudom razgovarao i o regionalnim temama, sa akcentom na dešavanja u Ukrajini.

“Kao NATO saveznici smo razmijenili mišljenja. Samit lidera NATO-a će biti 24. ovog mjeseca. Biće to prilika da nastavimo naše razgovore“, rekao je Erdogan.

Ističući kako je s kolegom Dudom razgovarao i o temi sigurnosti u Evropi, Erdogan je kazao da su saglasni o neophodnosti intenziviranja diplomatskih napora za okončanje rata u Ukrajini.

“Turska nastavlja sa našim pokušajima da se uspostavi prekid vatre. Zapravo, moj ministar vanjskih poslova danas vodi razgovore u Moskvi. Sutra ide u Ukrajinu. Održavamo intenzivnu šatl diplomatiju. U ovom procesu nastavićemo naše konsultacije i saradnju sa Poljskom“, kazao je Erdogan.

Erdogan je dalje kazao da je Poljska primjer cijelom svijetu zbog toga što je otvorila svoje granice za blizu dva miliona izbjeglica iz Ukrajine.

On je dodao da Turska najbolje razumije sa čime se Poljska suočava trenutno jer je Turska već osam godina zemlja koja zbrinjava najveći broj izbjeglica u svijetu.

“Podrška koju Poljska pruža i u isporuci naše humanitarne pomoći Ukrajini je vrijedna divljenja. Na našem sastanku razgovarali smo i o ideji da naše strateško partnerstvo krunišemo osnivanjem Savjeta za stratešku saradnju na visokom nivou. Ubrzat ćemo naše napore da prvi sastanak Vijeća održimo u Varšavi u drugoj polovini ove godine. Uprkos epidemijskim uslovima, obim naše trgovine povećan je za 28 posto i dostigao je 8,3 milijarde dolara. Veoma smo blizu našeg cilja od deset milijardi dolara. Zadovoljni smo i razvojem naših odnosa u oblasti odbrambene industrije“, rekao je Erdogan.

Erdogan je izrazio nadu da će Poljska nastaviti blisku saradnju i afirmativnu ulogu i u jačanju odnosa i saradnje između Turske i Evropske unije.