Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin sastali su se u srijedu kako bi razgovarali o bilateralnim i globalnim pitanjima u Astani, glavnom gradu Kazahstana, na marginama 24. samita šefova država Šangajske organizacije za saradnju, prenosi Anadolija.

"S Rusijom razgovaramo i o nuklearnoj centrali u Sinopu. Vjerujem da ćemo načiniti ozbiljne korake u vezi s tim", rekao je Erdogan, misleći na planiranu izgradnju elektrane u crnomorskoj regiji Turske.

To bi bila druga nuklearna elektrana u Turskoj, uz Akkuyu u Mersinu u južnoj Turskoj, i druga izgrađena kroz partnerstvo s Moskvom.

„Cilj nam je ostvariti obim trgovinske saradnje u visini od 100 milijardi dolara između Turske i Rusije, potencijal za to već imamo“, rekao je turski predsjednik.

Ruski predsjednik Putin na sastanku s Erdoganom je rekao da uprkos svim poteškoćama u svijetu, odnosi Rusije i Turske napreduju korak po korak.

On je istakao napredak u njihovim "strateškim projektima" i rekordne brojke u turizmu, sa 6,7 ​​miliona ruskih turista koji su prošle godine posjetili Tursku.

Erdogan na sastanku u Astani pozvao Putina u posjetu Tursku, a ruski predsjednik je kazao da će posjeta Ankari sasvim sigurno biti realizovana.