Njemački kancelar Olaf Scholz u petak je pozdravio planiranu posjetu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Berlinu u subotu utakmici četvrtfinala EURO 2024 između Turske i Holandije, prenosi Anadolija.

"Oduševljen sam što je turski predsjednik u posjeti, a usput, mnogi šefovi država i vlada te neke kraljevske porodice dolaze ovdje na utakmice", rekao je Scholz novinarima u Berlinu.

Dodao je da se trude da predstavnici njemačke vlade uvijek budu prisutni, što smatra velikim znakom poštovanja. Najavio je da će prisustvovati večerašnjoj utakmici Njemačke i Španije.

Nakon što je u utorak u utakmici 16. kola izbacila Austriju s EURO 2024 rezultatom 2:1, Turske će se u subotu u Berlinu susresti s Holandijom na Olimpijastadionu u 21 čas.

Na pitanje da li će se sastati s turskim predsjednikom Erdoganom ovog vikenda, kancelar Scholz je rekao da će, iako često komuniciraju, sastanak biti teško organizovati zbog njihove zauzetosti.

"Drago mi je što je predsjednik Erdogan u posjeti Njemačkoj, što prisustvuje fudbalskoj utakmici. Imam stalni kontakt s turskim predsjednikom, često razgovaramo telefonom, sastajemo se na međunarodnim sastancima", rekao je Scholz.