Grupa civilnih, nevladinih aktivista iz Irana posjetila je ovih dana Bosnu i Hercegovinu i učestvovat će u Maršu mira, koji počinje 8. jula, a kojim se obilježava 29. godišnjica Genocida u Srebrenici.

Ova je grupa sa sobom donijela veliku palestinsku zastavu, koja je izvješena na Stari most u Mostaru, izazivajući veliku pažnju Mostaraca i brojnih turista.

„Prije tri decenije u cijeloj Bosni i Hercegovini počinjeni su stravični zločini, a posebno u Srebrenici, gdje je počinjen zločin genocida. Nažalost, danas gledamo da se to isto ponavlja u Gazi, i to pred našim očima.

Naš cilj je da pokažemo solidarnost sa žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini, a isto tako da dignemo svoj glas protiv brojnih ratnih zločina koji je danas čine u Gazi, a koji su već dokumentirani. Dokazi su u posjedu Međunarodnog krivičnog suda i Međunarodnog suda pravde.

Svjetske organizacije, međunarodna tijela, nažalost, nisu sposobni zaustaviti genocid u Gazi. Ista je situacija bila i sa narodom Bosne prije tri decenije. Zato moramo pokazati solidarnost i sa Bošnjacima i sa Palestincima“, rekao nam je ovo Sarbaz Rezvi, nevladin aktivist iz Irana, koji se odlučio na ovaj način usprotiviti ratnim zločinima i genocidu kojima su prije trideset godina bili izloženi Bošnjaci, a danas su žrtve Palestinci.