Kompanija Epic Games ovog je ponedjeljka objavila kraj kineske verzije svoje popularne videoigre Fortnite, nakon što se tri godine pokušavala etablirati na najvećem svjetskom tržištu internetskih igara, sve zbog mjera koje je usvojila kineska vlada za borbu protiv ovisnosti mladih o digitalnim zabavama.

Firma je početkom mjeseca najavila da će 15. novembra ugasiti kinesku verziju igre, uz napomenu da je "Beta test Fornite China došao do kraja" i isključila servere. Korisnici u Kini rekli su u ponedjeljak da više ne mogu pristupiti igri te su se od nje oprostili na društvenoj mreži Weibo.

Akcijska video igra, s pucnjavom i izgradnjom svijeta, jedna je od najpopularnijih u svijetu s više od 350 miliona korisnika. Videoigra je došla u Kinu 2018. godine na probnoj osnovi, ali nikada nije dobila konačnu autorizaciju od vlade za njezino objavljivanje i komercijalizaciju.

Odluka o obustavi igre dolazi u danima kada Kina pooštrava pravila za digitalni sektor. Video igre predstavljaju važan izvor prihoda u Kini, ali su veoma kritizirane zbog ovisnosti koju stvaraju među mladima. U avgustu su vlasti nametnule drastično ograničenje od tri sata videoigara sedmično za one mlađe od 18 godina, a do tada su neki od njih mogli provesti cijele dane zalijepljeni za ekran.

Fortnite je besplatan za preuzimanje, ali generira milijarde dolara prihoda od prodaje dodatnih predmeta za likove, posebno kostima. Igra je brzo postala svjetski fenomen, do te mjere da su neke igre uživo pratili milioni gledatelja.

U septembru su se stotine kineskih proizvođača videoigara obavezale da će bolje pratiti svoje proizvode kako bi izbjegli "politički štetan" sadržaj i ograničili dob igrača kako bi se pridržavali vladinih propisa. Pokušaji Pekinga da pooštri kontrolu nad ekonomijom pogodili su nekoliko industrija, posebno tehnološke firme.

S obzirom na to, Microsoft je u oktobru najavio da će zatvoriti kinesku verziju svoje društvene mreže namijenjene profesionalcima, LinkedIn, dok se Yahoo prije nekoliko sedmica odlučio povući iz zemlje. Obje kompanije kao glavni razlog svojih odluka navele su sve veće prepreke za poslovanje u Kini.