Grupa eksperata Ujedinjenih naroda je u priopćenju objavljenom jučer navela da je pritvaranje bivšeg pakistanskog premijera Imrana Khana proizvoljno i u suprotnosti s međunarodnim pravom, pri čemu je grupa pozvala na njegovo oslobađanje.

Radna grupa UN-a za proizvoljno pritvaranje navela je u svom saopćenju da bi "odgovarajući lijek bio da se gospodin Khan odmah pusti i da mu se prizna pravo na kompenzaciju i druge reparacije, u skladu s međunarodnim pravom".

"Pritvaranje gospodina Khana bilo je proizvoljno jer je rezultat njegovog ostvarivanja osnovnih prava i sloboda, uključujući pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, pravo na političko učešće i pravo na slobodu udruživanja", rekla je grupa.

U januaru je Khan osuđen na 10 godina zatvora zbog navodnog odavanja državnih tajni, što je kazna koja je odslužena uz trogodišnju zatvorsku kaznu koju je već služio od prošlog avgusta.

Presuda je izrečena uoči nacionalnih izbora u zemlji.

Tokom suđenja, Khan je tvrdio da je nevin i rekao je da su optužbe politički motivirane i pokrenuta od strane utjecajne pakistanske vojske u saradnji sa njegovim političkim protivnicima.

Khan je navodno prekršio Zakon o službenim tajnama kada je otkrio tajnu diplomatsku depešu, nazvanu "šifra". Depešu je poslala pakistanska ambasada u Washingtonu u martu 2022. Khan je navodno kasnije izgubio posjed diplomatske depeše.

Khan je rekao da ta depeša sadrži prijetnju SAD-a da će srušiti vladu Pakistana Tehreek-e-Insaf (PTI), odnosno da će „dobiti podršku i zaštitu SAD-a ako Imran Khan bude uklonjen s vlasti". Khan je s pozicije premijera smijenjen u glasanju o nepovjerenju u aprilu 2022.

Prošlog je mjeseca bivši premijer oslobođen optužbe za odavanje državne tajne, ali i dalje ostaje u zatvoru zbog presude u kojoj je sud proglasio njegov brak nezakonitim.

U pisanom odgovoru medijskoj organizaciji Zeteo u maju, Khan je rekao da je zatvoren "u onome što se naziva ćelija smrti – malom, izoliranom prostoru koji je tipično rezerviran za teroriste", dodajući da je bio u samici.

Trenutno je zatvoren u zatvoru Adiala u gradu Rawalpindi.

Dok se Khan nije mogao sam kandidirati na ovogodišnjim izborima, kandidati koji su se kandidirali kao nezavisni uz podršku njegove stranke osvojili su najveći broj mjesta. Međutim, Pakistanska muslimanska liga-Nawaz (PML-N) i Pakistanska narodna partija (PPP) uspjele su formirati koaliciju.

Radna grupa UN-a u svom je saopćenju navela da su članovi stranke PTI bili hapšeni i mučeni tokom izbornog ciklusa, te da su se na dan izbora dešavale "široko rasprostranjene prevare, krađe desetina poslaničkih mjesta". Pakistanska izborna komisija negira da je bilo nepravilnosti na izborima.