Njemačko državno tužilaštvo objavilo je danas hapšenje četvorice osumnjičenih pripadnika sirijske milicije i jednog osumnjičenog pripadnika tajnih službi zbog sumnje da su počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Četvorica sirijskih Palestinaca bez državljanstva – Jihad A., Mahmoud A., Sameer S. i Wael S. – te sirijski državljanin Mazhar J. osumnjičeni su za ubistvo i pokušaj ubistva civila kao zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Mahmouda A., Mazhara J., Sameera S. i Waela S. također se tereti za mučenje, u slučaju prve dvojice, zajedno s lišenjem slobode. Mahmouda A. također se tereti da je počinio zločin protiv čovječnosti u vidu lišenja slobode sa smrtnom posljedicom.

Prema nalozima za hapšenje koje je izdao istražni sudija Vrhovnog suda 6. juna, Jihad A., Mahmoud A., Sameer S. i Wael S. bili su članovi oružane milicije "Pokreta za slobodnu Palestinu" (FPM) u Siriji najmanje od proljeća 2011.

Milicija je tada vršila kontrolu u ime sirijskog režima nad Al Yarmoukom, kvartom Damaska ​​nastalim iz palestinskog izbjegličkog kampa i pretežno je naseljena Palestincima. Od jula 2013. sirijski je režim potpuno zatvorio Al Yarmouk, što je rezultiralo nedostatkom hrane, vode i medicinske njege za stanovnike.

FPM je blisko sarađivao sa Sirijskom vojnom obavještajnom službom, posebno s njenim odjelima 227 i 235, nazvanim Palestinski odjel, u kojem je Mazhar J. bio zaposlenik. Svi optuženici sudjelovali su u nasilnom gušenju mirnih demonstracija protiv sirijske vlade u Al Yarmouku 13. jula 2012. i namjerno su pucali, zajedno s drugim suučesnicima, na demonstrante što je rezultiralo s najmanje šest smrtnih slučajeva, a također i ozljedama, od kojih su neki bile teške.

Uz to, Mahmoud A., Mazhar J., Sameer S. i Wael S. fizički su zlostavljali civile u Al-Yarmouku, u nekim slučajevima više puta, između sredine 2012. i 2014. Dana 16. aprila 2013., pripadnici Obavještajne jedinice 227 pogubili su u najmanje 41 civila u planiranom masovnom pogubljenju u okrugu At-Tadamon u Damasku. Mahmoud A. i drugi suučesnici prethodno su zatočili tri žrtve na kontrolnoj tački u Al-Yarmouku i predali ih Jedinici 227.

Paralelno je švedsko tužiteljstvo izvijestilo da su tri osobe uhapšene u srijedu u zajedničkoj operaciji provedenoj u saradnji s njemačkim vlastima zbog počinjenja "ozbiljnih zločina protiv međunarodnog prava" u Siriji 2012. godine. Prema švedskoj novinskoj agenciji TT, hapšenja su rezultat preliminarne istrage koju je vodila Ulrika Bentelius Egelrud, tužiteljica Göteborga.