Nakon što je sud presudio da je BHRT dužan isplatiti Evropskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU) 17 miliona maraka na način da da se prinudna naplata izvrši prodajom zgrade poznate kao Sivi dom,  ministar prometa i komunukacija Bosne i Hercegovine Edin Forto izjavio je kako je "besmisleno prodavati infrastrukturu važnu za funkcioniranje BHRT-a", te da će se dug rješavati kroz budžet.

Drugim riječima, dug BHRT-a otplaćivat će građani koji plaćaju PDV na sve pa i lijekove, dok se niko iz tog javnog emitera ne osjeća odgovornim za eventualne posljedice koje mogu nastati provedbom sudske odluke, analizira jutros Faktor.

Član Komisije za saobraćaj i komunikacije Zastupničkog doma PSBiH Milan Dunović kazao je za Faktor kako se postavlja logično pitanje treba li se kroz budžet rješavati dug koji je napravio BHRT, ali i kako je uopće do tolikog duga došlo.

- Ministar Forto je rekao da će to biti riješeno kroz budžet ne precizirajući godinu, da bi naknadno  rekao da će dug riješiti  kroz budžet za 2025. Već je jednu godinu pustio niz vodu - kazao je Dunović. 

Podsjetio je da je Vijeće ministara u proteklom periodu izdvojilo 10 miliona pomoći za javne servise, šetiri miliona za BHRT i po tri miliona za entitetske vlade za podsticaj razvoja sektora elektroniskih medija dok FTV od Vlade FBiH nije dobila ništa.

-  Pitanje je koje će biti posljedice za upravljačke strukture BHRT-a ako se napravi neki treći dug. Hoće li se i on rješavati iz budžeta? U svakom slučaju pitanje za ministra Fortu je zašto je za sedam dana  od 2024. prešao na 2025. godinu – kazao je Dunović.

Generalni direktor FTV -a Džemal Šabić kaže da FTV od prodaje zgrade BHRT-a ne bi imala ništa jer je zgrada u vlasništvu BHRT-a. Od eventualne pomoći Vlade FBiH entitetskom javnom emiteru nema, kaže, niti govora.

- Vlada Federacije nam nije ništa nije doznačila, niti najavila da će nešto tako uraditi. Nemamo ni takvih obećanja. Nema ni sastanaka sa premijerom Federacije, a ni Vladom. Mi njih, na konstruktivan način, sigurno ne zanimamo ali je nenormalno, neposlovno i nebontonsko ponašanje premijera i Vlade u cjelini prema javnoj instituciji – govori Šabić za Faktor.

Kada je u pitanju dug BHRT-a prema EBU Šabić kaže da je manadžment državne televizije poslovao na način koji nije domaćinski "a tako je to u svakoj kući kada se živi nedomaćinski , ona  se raspadne".

- Državna televizija je važna institucija, ali treba racionalno poslovati i u momentima kada nema ništa i onda kada ima većeg izobilja – zaključio je Šabić.