Albanski premijer Edi Rama postavio je na društvenim mrežama video govora albanskog ambasadora pri UN-u Ferita Hoxhe kojeg je održao 11. maja, a tiče se Genocida u Srebrenici, javlja ATA.

Napisao je da je video objavljen kako bi se razjasnio stav Albanije vezan za Genocid u Srebrenici. 

Rama je napisao da nije bilo riječ o rezoluciji, već o "podloj igri" bivšeg premijera Albanije Salija Berishe i njegovih sljedbenika.

"Trebali bi biti obaviješteni o predmetnom tekstu. Nije dovoljno reći samo hajde da donesemo odluku za nešto. Albanski parlament, zapravo, nije poništio nijednu rezoluciju o Srebrenici, već je jednostavno odbio da u trosedmični kalendar rada uvrsti prijedlog koji dolazi od non-grata poslanika koje su čak SAD 'duboko korumpiranim' i osobom koja podriva demokratiju. Štaviše, u svijetu je poznat kao prekršilac embarga Slobodanu Miloševiću, a danas je politički i moralno mrtav čovek, koji pokušava da iskoristi žrtve krvnika iz Beograda kako bi uskrsnuo iz svog političkog groba", naglasio je Rama.

Albanski premijer je također kazao da oni koji se najviše bune zbog navodnog neusvajanja rezolucije o Srebrenici u albanskom parlamentu prvo treba da se zapitaju zašto se "baš danas raspravlja o toj rezoluciji, iz kojeg razloga? Obilježavanje godišnjice Genocida je 11. jula, a danas je 12. maj".

U govoru koji je održao 11. maja, ambasador Hoxha je izjavio da su posebno "zabrinuti zbog nastavka političke retorike negiranja Genocida počinjenog u Srebrenici, veličanja ratnih zločinaca i upotrebe govora mržnje s etničkim predznakom".

Podsjetimo, jučer je objavljeno da je Albanski parlament odbio zahtjev opozicionog zastupnika da bude preispitana i podržana rezolucija o priznavanju da su zločini počinjeni u Srebrenici u julu 1995. godine genocid.