Prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine te osnivač i prvi predsjednik Stranke demokratske akcije Alija Izetbegović preselio je na ahiret 19. oktobra 2003. godine. On je tri dana kasnije, 22. oktobra, ukopan na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, jer mu je to bila posljednja želja, uz najveće državne i vojne počasti. Njegovo tijelo u mezar spušteno je uz paljbu počasnog stroja Vojske FBiH.

Valja podsjetiti da je tada tijelo Alije Izetbegovića prevezeno 22. oktobra 2003. godine rano ujutro iz “Bakija” u zgradu Predsjedništva BiH, gdje je sve do 13:30  sati bilo izloženo u svečanom salonu. Tu su prvu i zadnju počasnu stražu držali tadašnji član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić, komandant Združene komande Vojske FBiH generalpukovnik Atif Dudaković i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić.

Oni su u 13:30 sati tabut s mejitom iznijeli iz zgrade Predsjedništva BiH i stavili na lafet, odakle se kolona s mejitom uputila prema zgradi institucija BiH na Marindvoru. Ispred lafeta išao je vojni orkestar, a iza njega oficiri noseći ordenja koja je u BiH i svijetu dobio Alija Izetbegović. Lafet je pratio sin Bakir Izetbegović s drugim članovima porodice, 12 oficira i šest vojnika u svečanim uniformama.

Dženaza je klanjana na Trgu BiH pred zgradom institucija BiH, a predvodio ju je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić. Tada su se i obratili visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown, član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić i reis Cerić.

“Danas se čini prikladnim da i nebo plače iznad BiH”, rekao je u svom govoru Ashdown, ističući kako je Izetbegović bio ličnost koja je uradila više nego bilo ko drugi da osigura opstanak moderne države BiH.

Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić govorio je o Izetbegovićevom životnom putu i političkom djelu, dok je Cerić naglasio da je “lik Alije Izetbegovića u karakteru njegove duše koja je znala i vjerovala da se jednom umire, ali dva puta živi u Božijoj istini i čovjekovoj sudbini”.

Prema nekim informacijama, ovaj događaj okupio je najveći broj ljudi na jednoj dženazi u historiji Sarajeva. Tačnije, na posljednjem ispraćaju Alije Izetbegovića prisustvovalo je gotovo 150.000 ljudi, piše Historija.