Albanija danas slavi 110 godina nezavisnosti, a tim povodom širom zemlje održane su mnogobrojne ceremonije. 

Centralna ceremonija obilježavanja Dana nezavisnosti počela je jutros u Vlori gdje je podignuta prva albanska zastava prije 110 godina. Događaju su prisustvovali brojni zvaničnici, među u kojima predsjednik Albanije Bajram Begaj, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Albanije Edi Rama, premijer Kosova Albin Kurti, predsjednica Skupštine Albanije Lindita Nikola i predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca.

Nakon što su zvaničnici položili cvijeće na grob Ismaila Qemalija, osnivača moderne Albanije, obratio se aktuelni albanski predsjednik koji je istakao da je nezavisnost Albanije "bila i ostala veliko djelo albanskog naroda."

"Sto deset godina nakon proglašenja nezavisnosti, svjedoci smo velikih promjena koje su se desile u Albaniji, na Kosovu, u Sjevernoj Makedoniji, na Balkanu, u Evropi i širom svijeta. Albanski narod je sve više jačao svoje pozicije i ulogu koju je zaslužio, postavši pouzdan faktor i akter mira, stabilnosti i dobrosusjedstva na našim prostorima”, rekao je Begaj.

Simboličnu ceremoniju podizanja zastave organizovala je i opština Tirana na Trgu "Skenderbej" u glavnom gradu Albanije, uz učešće brojnih zvaničnika i građana.

Povodom 28. novembra, Tirana i drugi gradovi u zemlji ukrašeni su zastavama i drugim nacionalnim simbolima, pri čemu su trgovi, kuće i zgrade institucija ukrašeni crvenom i crnom bojom, kreirajući prazničnu atmosferu.

U susjednoj Sjevernoj Makedoniji i Kosovu organizuju se razne aktivnosti u čast ovog dana, a večeras će na Trgu "Skenderbej" u Tirani biti održan koncert svjetski poznate pjevačice Due Lipe.

U Albaniji se 28. novembar slavi kao Dan zastave i nezavisnosti. Osim u Albaniji, 28. novembar je i na Kosovu neradni dan.