Rat i slava, bitke i osvajanja. To je ono što je zanimalo Aleksandra Velikog. Postao je kralj s 20 godina i proširio je svoju vlast dalje nego što je ikada mogao sanjati: preko Egipta, Centralne Azije ili Perzije. Njegov život bio je prava epopeja, a to je nova Netflixova serija htjela poručiti, iako je priču zasjenio jedan detalj.

"Aleksandar Veliki: Stvaranje boga" ima jednu sezonu, šest epizoda i nekoliko kontroverzi. Kritikovalo ju je i grčko Ministarstvo kulture, oni Netflixovu produkciju nazivaju "fikcijom izuzetno loše kvalitete i niskog sadržaja, prožetom historijskim netačnostima". Posebno se fokusiraju na homoseksualnu orijentaciju protagonista serije.

Lina Mendoni, grčka ministrica kulture, tako je komentirala usred kontroverzi oko serije, koja prikazuje romantičnu vezu između Aleksandra Velikog i njegovog pouzdanika i prijatelja Hefestiona. Članak objavljen u grčkim novinama "Eleftheros Typos" već je postao viralan, budući da je fikciju opisao kao "iskrivljavanje istine", okrivljujući film "Aleksandar Veliki", reditelja Olivera Stonea 2004. godine, s Colinom Farrellom u glavnoj ulozi i Angelinom Jolie, da je pokrenuo "propagandnu kampanju o homoseksualnosti" osvajača.

Nisu, dakle, one ministrove jedine kritike koje su stigle iz Grčke. One su došle nakon kritika Dimitrisa Natsioua, predsjednika Nikija, krajnje desne kršćanske političke stranke: on seriju naziva "žalosnom, neprihvatljivom i ahistorijskom", te osigurava da joj je cilj "podsvjesno prenijeti ideju da je homoseksualnost prihvatljiva. Isto tako, Mendoni dodaje da je "puna historijskih netačnosti, demonstrira rediteljevu nepažnju i siromaštvo scenarija."

"Ne spominju se izvori koji bi potvrdili da je odnos između Aleksandra i Hefestion nadilazi granice prijateljstva, kako ga je definirao Aristotel“, dodaje ministarka.

Hoće li ove kritike dovesti do nečeg više u pravnom smislu? Poduzimanje mjera u tom pogledu bilo bi, za Mendoni, protivustavno, budući da je sloboda umjetnosti u Grčkoj zaštićena od početka 19. stoljeća. "Ministarstvo kulture ne provodi cenzuru, ne provodi akcije koje rezultiraju progonom ili zabranama, ne manipulira niti ograničava, niti kontrolira širenje informacija i ideja. Inspiracija umjetnika, osobna interpretacija i prosudba pojedinaca ne mogu, očito, biti podvrgnuti regulatornom i kontrolnom režimu, niti se njima može upravljati sudovima ili uvučeni u njih. Dapače, ocjenjuje ga i sudi svatko od nas, međunarodna zajednica. Tako se ocjenjuje i Netflix", zaključila je.