Nezadovoljni uslovima boravka u studentskim domovima na Bjelavama i Nedžarićima, u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, studenti su nedavno održali mirne proteste, a najavljuju i protest ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo ako izostane odgovor na njihove zahtjeve. Stanje u studentskim domovima je takvo da je kuhinja da Bog sakloni i sačuva, fali radnika, nema nairnica, o čistoći da i ne govorimo, namještaj se raspada, krov prokišnjava, neuslovni mokri čvorovi, kotlovnica u krajnje lošem stanju…

Umjesto da sve to popravi, jer za to prima platu i to mu je posao, direktor JU Studentski centar Sarajevo Amar Dovadžija pridružio se studentima na protestima uz poruku da ga je stid zbog stanja koje je zatekao. Ali ga nije nimalo stid što ništa nije promijenio nego je dodatno zapustio studentske domove. Zašto je godinama primao platu ako nije bio sposoban dovesti u red studentske domove? Komično je da Dovadžija protestuje protiv samog sebe.

I šta će se desiti? Dovadžija je podnio ostavku na mjesto direktora, a Vlada Kantona Sarajevo jučer je tu ostavku i prihvatila. Ali nemojte se prevariti i pomisliti da je to moralni čin čovjeka koji nije uspio studentima obezbijediti uslove smještaja dostojne čovjeka. Ne. Amar Dovadžija, kako prenosi Klix.ba, od ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića, svog stranačkog šefa dakako, dobio je ponudu za uhljebljenje u kabinetu ministra. Logično, nisu njemu bitni student i njihovi uslovi stanovanja u domovima, taman posla, njemu je bitna budžetska pozicija gdje se može uživati, putovati i ne raditi ništa.

I tako, protestujući protiv samog sebe Dovadžija je uspio uvaliti se u kabinet ministra. A studenti? Ko ih zašto… A sve moralne vertikale.