Tradicionalna Dova za domovinu, u okviru vjerskog dijela programa manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2024", bit će održana u petak, 2. augusta, na platou Igmanske džamije.

Džuma-namaz, kao izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, predvodit će i hutbu kazivati dr. Vahid-ef. Fazlović, a Dovu za domovinu Bosnu i Hercegovinu proučit će dr. Mustafa-ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko. Također, prisutnima će se obratiti i vojni muftija Nesib-ef. Hadžić. Prigodan program izvest će imami medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i Brčko, i vojni imami. Uoči Dove za domovinu, u četvrtak, 1. augusta, bit će proučena hatma šehidima Bosne i Hercegovine, te tevhid, mevlud i zikr.

Program će biti održan između akšama i jacije, a izvest će ga vojni imami, imami medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i Brčko.

Kako je podsjetio Muhamed Okić, stručni savjetnik vojnog muftije, Islamska zajednica je prihvatila da se prostor džamije na Igmanu označi kao dovište u Bosni i Hercegovini i obavezala Vojno muftijstvo da organizira vjerske sadržaje u okviru manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman", što Vojno muftijstvo i čini od 2000. godine s ciljem čuvanja sjećanja na najveće sinove domovine.

- Prvog četvrtka u augustu, vojni imami u Ratnoj džamiji na Igmanu, s akšam-namazom, uče mevlud, zikr i tevhid pred duše bosanskohercegovačkih šehida, dok sutradan, na platou Ratne džamije, pred nekoliko hiljada muslimana iz cijele domovine i dijaspore, organiziraju prigodan vjerski program pred džuma-namaz. Važne poruke s džuma-namaza vjernici nose sa sobom čuvši ih od najuglednijih predstavnika Islamske zajednice - kazao je on.

Bogatim vjerskim sadržajima Vojno muftijstvo nastoji da ova manifestacija preraste u manifestaciju međunarodnog karaktera kako bi se univerzalne poruke s ove planine i ovog posebnog mjesta prenijele na sve ljude širom svijeta.

- Zbog sve njegove važnosti, ovaj događaj je uvršten i u kalendar značajnih datuma i događaja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a 2016. godine odlučeno je da se sa ovog mjesta uči Dova za domovinu Bosnu i Hercegovinu, za njenu sigurnost, mir i ljepšu budućnost - naveo je Okić.

On je naglasio da je braneći Igman, u temelje slobodnog Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, svoje živote ugradilo 416 mladića.

- U toj su borbi ustrajali i uspjeli. Njihova imena danas ćemo naći na šehitlucima Velikog Polja, Mrazišta, Brezovače, Sjeničkoj kosi, Hrasnici, Trnovu i Pazariću. Ostala su da se pamte i u nama žive kao istinski heroji za čast i slobodu bosanskohercegovačkog čovjeka. Ova mjesta i Igmanska džamija sinonim su otpora i nadljudskog napora da se sačuvaju ove vrijednosti. Ona su izvor pobjede na koji brojni posjetioci tokom cijele godine dolaze da osnaže odluku za život u svojoj domovini i borbu za njenu bolju i prosperitetniju budućnost - poručio je Muhamed Okić.

Manifestacija "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2024." kao i prethodnih godina, ima za cilj evocirati uspomene na teške godine borbe protiv agresora te upoznati mlade generacije sa značajem herojske borbe od 1992. do 1995. godine.

Igman, kao nikada zauzeta teritorija pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine, odigrao je ključnu ulogu u odbrani Sarajeva, a time i odbrani Bosne i Hercegovine u cijelosti, prenosi Mina.