A u Sarajevu, zahvaljujući jugonostalgičnoj Trojci, u javnoj ustanovi kulture obilježava se Dan mladosti. Sve uz ocvalu komunističku ikonografiju. Nevjerovatno je saznanje da u javnoj instituciji koja u sebi još nosi i prefiks “bosanski” nemaju ni trunku suosjećanja s porodicama stradalih Tuzlaka. Mada, Trojka je do sada pokazala da je interesuje samo prostor od Ilidže do Baščaršije, a Tuzla je ipak daleko.

Naime, Bosanski kulturni centar Sarajevo, čiji je direktor Jasmin Duraković, javna je kantonalna ustanova koja obilježava 25. maj, ali ne kao dan sjećanja na ubijenu tuzlansku mladost, već kroz sjećanje na jugoslavenski Dan mladosti.

BKC je na društvenim mrežama objavio da će se “po prvi put u jednoj od sarajevskih javnih ustanova kulture održati PUNK ROCK festival bendova, koji su dio muzičke scene koja je jako popularna u generaciji srednjoškolaca i studenata. Bendovi koji će nastupiti na simboličan dan, starijoj generaciji poznat kao 25. MAJ (nekadašnji DAN MLADOSTI), treba da simbolizira slobodu govora i kreativnosti. Tako da je normalno da u svakom vremenu imamo i nove heroje i vođe koji će nas povesti u najnovije čari njihove umjetničke kreativnosti.”

Kad pomislite da vas Trojka ne može više ničim iznenaditi, sjetite se ove najave i sve će vam se samo kazati.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bosanski kulturni centar KS (@bosanski_kulturni_centar_ks)