Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, po hitnom postupku, razmatra Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić je, obrazlažući predloženi budžet institucija BiH za 2024. godinu, kazao da je nažalost realnost Bosne i Hercegovine da je ona u svojoj istoriji svega dva puta usvojila budžet u redovnoj proceduri.

- Uvijek smo ulazili u privremeno finansiranje i to nije pitanje za Ministarstvo finansija i trezora, to je sigurno neko političko pitanje. Nažalost, ta se praksa nastavlja, ali to je vjerovatno stvar kompleksne političke realnosti Bosne i Hercegovine - naveo je ministar Amidžić.

Kad je u pitanju sam budžet institucija BiH, kazao je da je to jedan potrošački budžet, gdje najveći dio rashoda odlazi upravo na primanja zaposlenih i materijalne troškove.

- Mi na plate, različite vrste naknada, potrošimo gotovo milijardu konvertibilnih maraka, dok na materijalne troškove potrošimo preko 200 miliona konvertibilnih maraka - kazao je Amidžić.

Istaknuo je da budžet nema značajniju razvojnu komponentu i "to nije stvar političkog stava, to je jednostavno stvar činjenica".

Sadržajno posmatrano, što se tiče samog prijedloga zakona o budžetu institucija BiH, naveo je da je budžetski okvir je 1.355.400.000 KM, što predstavlja povećanje u odnosu na prethodnu godinu za 40 miliona KM.