Predviđeno je da se nakon okupljanja u parku organizuje šetnja do Trga Krajine gdje će biti održani govori.

Kako je najavljeno, miting se organizuje s ciljem da se pošalje poruka da "izborna volja naroda RS-a neće biti mijenjana".

"SNSD i njegovi kandidati pobijedili su na izborima i na skupu u Banja Luci pokazaćemo da Republika Srpska ostaje jedinstvena i da pravo da bira ostaje suvereno", rekao je lider SNSD-a Milorad Dodik navodeći da na skupu očekuje više od 25.000 građana.

Pozvao je građane da dođu na skup "kako bi svi vidjeli kolika je moć našeg okupljanja i koliko volimo Republiku Srpsku".

U ranijim izjavama Dodik je rekao da će se Republika Srpska i ovaj put oduprijeti opasnim namjerama stranaca i opozicije, koji bi uz pomoć nezakonitih odluka CIK-a da stvore stanje haosa i nestabilnosti u RS-u.

PDP i Jelena Trivić u izbornoj noći proglasili su pobjedu nad protivkandidatom iz SNSD-a Miloradom Dodikom, a kasnije je pobjedu proglasio i Dodik, koji prema preliminarnim podacima CIK-a, ima veći broj glasova.

Na hitnoj sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine 10. oktobra donesena je odluka o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića za predsjednika RS-a radi "neregularnosti i matematičkih nelogičnosti". Novo brojanje za funkciju predsjednika i potpredsjednike RS-a je počelo 13. oktobra u Glavnom centru za brojanje u sarajevskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch - Zetra".

Centralna izborna komisija BiH utvrdila je rezultate opštih izbora za sve nivoe vlasti, osim za predsjednika RS-a obzirom da nije završeno ponovno prebrojavanje.

Opozicione stranke su u Banja Luci su početkom mjeseca u dva navrata održale i proteste zbog sumnje u rezultat izbora održanih 2. oktobra, ukazujući na mogućnost izborne krađe.

Predsjednici Partije demokratskog progresa (PDP), Srpske demokratske stranke (SDS), Liste za pravdu i red Branislav Borenović, Mirko Šarović i Nebojša Vukanović te kandidatkinja PDP-a za predsjednicu RS-a na prethodnim izborima Jelena Trivić predali su 18, oktobra Tužilaštvu BiH krivične prijave protiv više stotina lica zbog krivičnog djela izborne krađe. Branislav Borenović kazao je da su podnijeli krivičnu prijavu za organizovanu izbornu krađu na državnom nivou i da je prvoosumnjičeni Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.