Ono što se desilo prije 30 godina, na današnji dan bilo je greška, bio je čin bezumlja, i ne može se rušenjem i bilo kakvim skrnavljenjem dovesti u pitanje postojanje ovakvih bogomolja i ne može se zaustaviti ni narod, ni vrijeme, rekao je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik na svečanom otvorenju džamije Arnaudija u Banjaluci, javlja Anadolu.

Istakao je da je Arnaudija predivan objekat, zahvaljujući u ime RS-a svima koji su pomogli Republici Turkiye koja je izdvojila najznačajniji dio novca i svim drugim institucijama koje su na bilo koji način dali podršku izgradnji ove džamije.

"Okupljeni smo ovdje da svjedočimo i ovom vremenu, da samo može na ovim prostorima da živi mir, potpuno razumijevanje među ljudima, podrška i da svako ima pravo da bude svoj, može da bude drukčiji, pripadnik jednog, drugog, petog naroda, ali ono što moramo svi zajedno da gradimo jeste mir“, rekao je Dodik.

Svim vjernicima i onima koji budu dolazili čestitao je ponovnu izgradnju džamije koja je svjedok postojanja, radosti, "ali kao što smo mogli da vidimo prije 30 godina i svjedok bezumlja koje je dovelo do rušenja ovakvog divnog objekta“.

Dodao je da političari, uzavrelih strasti ovih dana šalju razne poruke, a on je danas želio poslati samo jednu:

"Jedino što nam preostaje u našim životima - da mirno poživimo naš život. Zalagaću se da se očuva mir i stabilnost, da svi imate jednaka prava, garantovana zakonom, a prije svega ljudskim odnosom“, rekao je Dodik i dodao da je uspjeh, ne samo izgradnja Arnaudije, nego i današnje okupljanje koje šalje poruku.

Obnovom Arnaudije završen je proces obnove 16 porušenih banjalučkih džamija. Poput Ferhat-pašine džamije, Arnaudija džamija je sazdana na fragmentima koji su nakon njenog rušenja odnošeni na razna mjesta.

Arnaudija je izgrađena je krajem 16. stoljeća, 1595. godine, samo nekoliko decenija nakon Ferhadija džamije. Izgradio ju je Hasan defterdar, ministar finansija Fehat-paše Sokolovića, potpisnik vakufname Ferhat-paše Sokolovića i njegov savremenik.

Arnaudija je na neki način kroz povijest dobila epitet sestre Ferhadije džamije, tako dijele i tragičnu sudbinu, odnosno 7. maj 1993. godine, kada su u ranim jutarnjim satima detonirana oba objekta.

Ideja o obnovi Arnaudije iznesena je 2015. godine, krajem 2016. godine potpisan je Protokol o ponovnoj izgradnji ove banjalučke ljepotice s Generalnom direkcijom vakufa pri Ministarstvu kulture i turizma Turkiye, dok je naredne, 2017. godine, svečano položen kamen temeljac za izgradnju.

Džamija je rekonstruirana u autentičnom stilu.