Optužnica protiv v.d. direktora Službenog glasnika srpske Miloša Lukića i mene je sramna i predstavlja političko nasilje, rekao je predsjednik entiteta Republika srpska Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, prenosi RTRS.

“Iza svega zapravo stoji sila iza koje stoji američki ambasador u Bosni i Hercegovini koji pokazuje svoju srbofobiju”, rekao je Dodik.

Istakao je da ne postoji zakon prema kojem mogu da podignu optužnicu.

“Mogli ste vidjeti da su se samo Američka ambasada i nepostojeća kancelarija OHR-a oglasili. Nisam imao dileme između toga šta da uradim, radio sam svoj posao predsjednika, potpisao sam ukaz i to ću nastaviti činiti. Uvjereniji sam u sve ovo što radim sada”, poručio Dodik.

Naglasio je da će pokrenuti tužbu protiv tužioca zbog zloupotrebe službenog položaja.

“Tužilaštvo BiH nema ustavni osnov i Ustav nije dao ovlaštenje BiH da se bavi ovim pitanjima. Očekujem da Sud ima više sluha nego Tužilaštvo, koje je bilo primorano da ovo učini. Sramno je da imamo ovakve tužioce, zapravo niske poltrone. Određeno je troje tužioca da rade na ovom predmetu, od čega su dvoje otkazali. Taj zakon ne postoji, Christian Schmidt nije visoki predstavnik, a samim tim i njegov ured ne postoji”, kazao je Dodik.

Istakao je da je spreman na svaku vrstu legitimne borbe.

“Јa nisam ovdje bio biran, da bih lagodno prošao ovaj politički mandat. Јa nikada nisam optužen, ni osuđen za išta. Nepoštivanje odluka Schmidta - to je razlog? I da je legalan visoki predstavnik, on ne može ovako da radi. Mi pokazujemo da želimo da razgovaramo s partnerima u BiH, već deset godina, ali ne uspijevamo”, naveo je Dodik.

Pozvao je građane da se okupe oko institucija.

“Da se okupimo oko predsjednika Rs, ne oko Milorada Dodika. Donijeli smo zakon, da zaštitimo imovinu, a to njih boli. To je jedna srbomrzačka politika iz Sarajeva, na čelu sa Schmidtom”, kaže Dodik.

On se, između ostalog, na konferenciji za medije poredio sa ratnim zločincima.

“Ovo je za mene dar. Kao politički čovjek obavijestit ću Srbe šta im se sprema i izvršiti homogenizaciju Srba i Rs do maksimuma. Ne znam šta će Sud uraditi, ako odluči da potvrdi, radi se o harangi i to bi bio dio srbofobije. Rs neće ostati imuna na ovo. Zahvalan sam svima koji su reagovali jučer i onima koji nisu – raduju se jer je Dodik došao u problem. A ja opet mislim da je suštinski da odbranimo predsjednika Rs, a da ni Dodik kao ni mnogi drugi u historiji koji su se borili za prava srpskog naroda u Rs-u ne mogu računati na svoje komoditete. Ni Karadžić, ni Mladić nije računao na svoj komoditet, inače da jeste pitanje je kako bi bilo. Ni Plavišić ni Krajišnik”, rekao je.

Cijelo obraćanje možete pogledati u video na kraju teksta.