Operacija u julu 1995. je bila greška u Srebrenici koja je počinila i iza sebe ostavila ogroman zločin, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS-a i SNSD-a, na mitingu "Srpska te zove" održanom na Trgu Krajine u Banjoj Luci.

- Želim svim stradalim izraziti poseban pijetet i njihovim porodicama saučešće. To je bio zločin na kraju rata, nakon zamora, mržnje i stradanja, osveta, ali to nije bio genocid - rekao je.

Po njemu je "tragičnija činjenica da 3.500 Srba ubijenih na prostoru Srebrenice i Bratunca, niko ne primjećuje osim nas Srba".

Na Dodikovom skupu u Banjoj Luci veličaju ratnog zločinca Mladića, Putina...

- Ogavni zapadni svijet gura Srebrenicu na politički teren, da bi okvalifikovali Srbe kao jedini narod koji je počinio tako nešto - naveo je.

Srpski narod je nazvao slobodarskim i kazao je da "mi jedini u BiH znamo da napravimo državu".

Bosnu i Hercegovinu je opet nazvao greškom.

- Nije trebala da postoji nakon raspada bivše Jugoslavije - dodao je.

Dodik je ustvrdio da je RS stabilna, te da neće ratovati.

- Na dan kada se bude to odlučivalo u New Yorku (usvajanje Rezolucije u Srebrenici) naša Vlada i rukovodstvo cijeli dan će provesti u Srebrenici i da kažemo da ona pripada RS-u i da je se ne stidimo, a već idući dan šta god tamo napisali ne čitajte. Ništa se provesti neće, u udžbenike ništa neće ući. Nikakav odnos prema tome nećemo imati - rekao je Dodik.

Ponovio je da RS "dobro stoji", te dodao "da je pravde bili bi u sastavu Srbije".

- I bit ćemo jednog dana. Ne moram ni biti živ, ali će Banja Luka biti u sastavnom dijelu Srbije. To je naša volja. Beograd je naš glavni grad. Kada ćemo to postići, čim se stvore uslovi, valjda će i (Donald) Trump pobijediti - rekao je Dodik, piše Faktor.