Predstavnici stranaka okupljenih oko SNSD-a, koje čine vlast u ovom entitetu, potpisale su danas u Banjoj Luci zajednički dokument, a kao odgovor na izjavu političara iz Federacije BiH o pitanju državne imovine.

Nacrt izjave pripremljen je u petak na sastanku kod predsjednika RS-a i lidera SNSD-a Milorada Dodika, a dokument je zvanično definisan danas na sastanku u NSRS-u.

Dodik je najavio da će u srijedu u NSRS-u biti održana posebna sjednica o povlačenju sudija iz reda srpskog naroda iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

U nacrtu dokumenta od petka se, između ostalog, navodilo se da će RS preuzeti nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH, a nemaju direktno određenje u Ustavu BiH, da se obavezuju predstavnici RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje odluka dok Vlada RS-a i nadležni odbori NSRS-a daju saglasnost, kao i da se obavezuje sudije Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da obustave rad dok se ne usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Najavljeno je i da Vlada RS treba da nastavi započete pregovore sa Vladom FBiH sa ciljem definisanja granične linije između entiteta, dok se obavezuje MUP RS-a da formira posebnu jedinicu koja će nadgledati "međuentitetsku granicu".

U nacrtu je bilo riječi i o ukidanju nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH na prostoru RS-a, te da će RS ponuditi Federaciji BiH sporazuma o mirnom razduživanju.

Današnjem potpisivanju nisu prisustvovali predsjednici SDS-a Milan Miličević, PDP-a Branislav Borenović i Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović, piše Faktor.

Međutim, Miličević je bio prisutan na sastanku kod Dodika koji je održan u petak, ali je stranka u međuvremenu donijela odluku da neće potpisati zvaničan dokument.

- Ovo nije dokument koji govori o državnoj imovini. Nema ni d od državne imovine, pominje se samo u jednoj tački, a sve drugo su razne populisitičke priče o svim drugim temama, ali ne o temi državne imovine – kazao je danas Miličević, te ocijenio da se radi o pamfletu SNSD-a i njihovih satelita.

Dodik je danas izjavio da se radi o planu aktivnosti koji odražava poštivanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

- RS nesumnjivo ulazi u proces jačanja svojih ranije utvrđenih nadležnosti iz Dejtonskog sproazuma, i od 21 zaključkiz ovog dokumenta, gotovo svi se donose na to – rekao je Dodik.

Kazao je da je namjera da se prekine nit razvlašćivanja RS od visokog predstavnika, sudija Ustavnog suda BiH…

- Taj Ustavni sud je sam sebi uzimao nadležnosti i zloupotrebljavao položaj. Ustavni sud BiH nije štitio Ustav nego ga je razgradio. Nije ostvario svoju ulogu iz Dejtonskog sporazuma, nego je zloupotrijebio – rekao je Dodik.

Najavio je da će u srijedu biti sjednica NSRS-a koja će pozvati sudije Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da podnesu ostavku.

- Srbi neće biti u Ustanom sudu i tako će delegitimisati Ustavni sud da ne može da odlučuje – kazao je Dodik.

Komentarišući odluku SDS-a da ne dođe na današnji sastanak, tvrdi da se to desilo nakon "zvanja BN televizije i nekih centara iz Sarajave", te da SDS-om vlada PDP koji je izvukao SDS iz ove priče.

- Ovo je važan dan za RS. Bavit ćemo se realizacijom ovih tačaka kroz odluke koje će donositi nadležne institucije. RS nema drugog izbora, osim da na ovaj način prekine djelovanje međunarodnog faktora i Ustavnog suda. Nećemo se više baviti pitanjem imovine, nećemo učestvovati u parlamentarnim raspravama u Parlamentarnoj skupštini BiH – rekao je Dodik i podvukao da je ovaj dokument "put kojim će se kretati".

Tvrdi da u današnjem dokumentu nema ništa antidejtonski.