U iščekivanju svog velikog prijatelja i putiniste mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je danas došao u posjetu BiH, svrativši prvo u Sarajevo na sastanak sa članovima Predsjendištva BiH i predsjedavajućom Vijeća ministara, Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska (Rs) ponovo se obrušio na visokog predstavnika Christiana Schmidta, kazavši kako je "smisao cijelog cirkusa sa Schmidtom otimanje imovine Republici srpskoj".

Između ostalog, Dodao je kazao kako je Schmidt "američki potrčko čiji je jedini cilj da silom i nametanjem sprovede njihove želje". 

- Кaže da će donijeti Evropu BiH, a pita šta nije u redu s nametanjem rješenja suverenoj zemlji. Ne samo da je nelegalan, nego je i neuračunljiv - napisao je Dodik.

Dodik je dalje naveo kako "u BiH nema mjesta ni za Schmidta ni za nametanja".

Dodik je danas na društvenoj mreži X reagirao i na izjavu ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića, koji je ranije danas naveo da nije zadovoljan izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo Schmidt, a kojim je omogućio da aktuelni saziv Centralne izborne komisije ostane do 2027. godine u mandatu, ali da će poštovati njegovu odluku.

- Nemam šta tu problematizirati. Kako kažu: "veži konja gdje ti aga kaže - rekao je Konaković.  

- Onda uzmi Dino, pa se sam veži gdje god hoćeš - napisao je Milorad Dodik.