Ustavni sud Bosne i Hercegovine na dvodnevnoj plenarnoj sjednici razmatrao je zahtjeve Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti amandmana na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Portal Istraga.ba objavio je da nije bilo potrebne većine za donošenje bilo kakve odluke te da je sve prolongirano za plenarnu sjednicu u martu. Da bi neka odluka u ovoj instituciji bila odbijena ili prihvaćena potrebno je da za nju glasa pet sudija. Ustavni sud Bosne i Hercegovine trenutno čini sedam sudija, a glasanje je završeno odnosom četiri naprema tri. Navodno je četvero sudija prihvatilo nacrt odluke po kojoj se odbacuje Komšićev i Džaferovićev zahtjev.

Odlučujući o zahtjevu Denisa Zvizdića, u vrijeme podnošenja zahtjeva drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti člana 5. stav 1. tačka a) Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine, Ustavni sud je utvrdio da navedeni član u dijelu koji glasi: “zajedničkih institucija ili institucija kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama” nije u skladu s članom I/2. u vezi sa članom III/1. Ustava Bosne i Hercegovine i ukinuo ga.

U ovoj odluci Ustavni sud je između ostalog naveo da je zakonodavac dodavanjem odrednice “zajedničke” ispred izraza “institucije” promijenio smisao člana III/1. Ustava Bosne i Hercegovine koji propisuje postojanje isključivo ”institucija Bosne i Hercegovine”. Time je zakonodavac postupio suprotno načelu vladavine prava iz člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine zato što je osporenom odredbom zakona izmijenio suštinu jasne ustavne odredbe iz člana III Ustava Bosne i Hercegovine.