Svakim danom u svakom pogledu Elmedin Konaković potrudi se da opravda potcjenjivački, cinični, podsmješljivi epitet koji mu je zalijepila Željana Zovko, „praljkovača“ u Evropskom parlamentu. Onaj o dobrom dečku. Ne zna se šta je više ponižavajuće, to kako Zovko Konakovića posprdno naziva ili kako ih s visine, s osmijehom katila koji gleda svoje žrtve dok se koprcaju, posmatra Dragan Čović – Konakovića, Nermina Nikšića i Predraga Kojovića, nakon sastanka u utorak uvečer u zgradi Parlamenta BiH, takozvanu „trojku“, kojoj Čović čak određuje kada će i ko od njih govoriti na konferencijama za štampu.  

Štokholmski sindrom, zbog kojeg valjda Konaković na sve načine pokušava dokazati da je zaista dobri dečko. Hrvatske politike. Prvo je nedavno u gostovanju, u televizijskom studiju omiljenog propagandiste „trojke“, otvoreno kazao kako će on ispuniti sve želje Dragana Čovića, odnosno kako je on za izbor Marina Vukoje u Ustavni sud Bosne i Hercegovine. I onda se praktično potrudio da to i dokaže koji dan kasnije, onako kako su on i koalicijski partneri i naučeni na kursevima u Ambasadi. Izbjegavanjem procedura, poništavanjem regula, ignoriranjem pravila, nasiljem nad paragrafima i tačkama.

I onda kada im nije uspjelo da nazor proguraju Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Parlamenta Federacije, čime bi širom otvorili vrata imenovanju Vukoje, Konaković je, nervozno guleći srednji prst, izjavio da mu se čini da „malo previše podliježemo pritisku ove najdestruktivnije opozicije koju sam ikada vidio. Morali bismo što prije, a sad smo razgovarali i našli neke načine kako da se odblokiraju ovi procesi koje ovi ljudi blokiraju“, i onda ispalio: „Ovo što rade s blokadama u dvije komisije kako bi zaustavili procese koje idu dalje, imam za njih lošu vijest, našli smo rješenja kako da se proces deblokira. Ali bit će im žao jednog dana kada vide da sve ovo donosi rezultate.“

Konaković je usred zgrade institucija Bosne i Hercegovine, dakle, obznanio kako mu je neko doslovno nacrtao kako da izigra zakone i pravila i da dokaže da je dobri dečko tako što će učiniti sve da Vukoja bude imenovan za sudiju Ustavnog suda. Da to bude u narednih, najmanje, 20 godina. I da najmanje 20 godina ta institucija bude pod šapom HDZ-a. I onda će mu opet neko drugi biti kriv kada ga „nane i dede budu gledali ispod oka“.