U Bosni i Hercegovini jutros u sedam ujutro je počelo glasanje na Općim izborima na kojima građani trebaju izabrati vlast za naredne četiri godine.

Prema riječima Suada Arnautovića, predsjednika Centralne izborne komisjje BiH, odziv je do sada nešto veći od 14 posto, glasalo je ukupno 459.989 građana što je za tri posto više nego na izborima 2018. Tada je, kazao je Arnautović, do 11 sati glasalo bilo 11,4 posto. Procenat je veći ako se ima u vidu da još uvijek nema podatakle iz četiri bh. grada.

Arnautović je kazao da je prijavljeno ukupno devet incidenata a najteži se desio u Novom Gradu, u entitetu Republika Srpska, gdje je prije otvaranja biračkog mjesta nađena gomila već popunjenih listića. Četiri osobe su uhapšene.  

“Jedno biračko mjesto u opštini Novi Grad nije otvoreno za glasanje, komisija je na terenu ali nam je javljeno da je tokom provjere listića prije otvaranja konstatirano da je već obilježeno po 50 listića za sve nivoe vlasti. Uključila se policija i Tužilaštvo. CIK će vjerovatno donijeti odluku o odgađanju izbora na tom mjestu”, kazao je Arnautović.

Dodao je da je na 12 mjesta došlo do značajnijeg kašnjenja u otvaranju birališta a to su Bihać, Banja Luka, Lukavac, Srebrenik, Zvornik, Zenica na dva mjesta, Ilijaš i Goražde.

U sedam sati otvoreno je nešto više od 5900 biračkih mjesta na kojima je moguće glasati do 19 sati. Pravo glasa na ovogodišnjim izborima ima nešto više od 3,3 miliona glasača a oni imaju priliku izabrati 518 zvaničnika na različitim nivoima vlasti.

Podsjetimo, na izborima se biraju tri člana Predsjedništva BiH, 42 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH, 98 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH, 83 zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, zastupnici u skupštinama deset kantona u Federaciji BiH te predsjednik i dva potpredsjednika RS.

Za te se pozicije kandidovalo nešto više od 7200 kandidata iz 90 političkih stranaka i 38 stranačkih koalicija kao i 17 nezavisnih kandidata.

Izbore nadzire oko 60 hiljada promatrača od kojih su oko 50 hiljada delegirale političke stranke. Regularnost izbora kontrolira i nešto manje od četiri hiljade međunarodnih promatrača.

Prvi preliminarni rezultati izbora trebali bi biti dostupni nakon 20 sati kada ih po pravilu počinju objavljivati štabovi političkih stranaka.

Cjelovitiji podaci očekuju se do ponoći kada bi se trebai oglasiti i iz Centralne izborne komisije (CIK).

Rok za objavu konačnih i potvrđenih rezultata je 30 dana nakon održavanja izbora a nakon toga slijedi druga faza izbornog procesa u kojoj se indirektno biraju zastupnici u domovima naroda Parlamenta BiH i Federacije BiH kao i predsjednik i dva potpredsjednika tog entiteta.