Dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za mir napala je američke internetske gigante zbog, kako je rekla, „poplave otrovnog mulja“ na društvenim mrežama.

Tokom svog govora u Norveškoj, filipinska novinarka Maria Ressa rekla je da su tehnološki divovi „dopustili da virus laži zarazi svakog od nas“.

Ressa, suosnivačica web-portala Rappler, optužila je stranice poput Facebooka da profitiraju od širenja mržnje. Ona je u nastavku optužila američke internetske divove da su „pristrasni prema činjenicama i novinarima“ i da koriste svoju „nadljudsku moć“ kako bi posijali podjele.

„Naša najveća potreba danas je transformirati tu mržnju i nasilje, otrovni mulj koji struji informacijama o našem ekosistemu“, rekla je.

Facebookova matična kompanija Meta nedavno je objavila da uvodi nove značajke kako bi ljudima omogućila veću kontrolu nad onim šta se pojavljuje na njihovom zidu. Ova društvena mreža je posljednjih godina na meti kritika zbog načina na koji njeni algoritmi promoviraju sadržaj.

Ressa je u petak u Gradskoj vijećnici u Oslu primila Nobelovu nagradu za mir zajedno sa svojim kolegom Dmitrijem Muratovim, urednikom ruskih novina Novaya Gazeta. Ovom dvojcu je dodijeljena nagrada kao priznanje za njihovu borbu za odbranu slobode izražavanja.

Muratov je pozvao goste na ceremoniji da minutom šutnje odaju počast novinarima ubijenim tokom svog rada, te rekao da profesija prolazi kroz „mračno vrijeme“ u Rusiji.

Rekao je da je više od stotinu novinara, medijskih kuća, aktivista za zaštitu ljudskih prava i članova nevladinih organizacija nedavno označeno „stranim agentima“ od ruskog Ministarstva pravosuđa.

„U Rusiji to znači jedno – neprijatelji naroda“, rekao je on.

Ovaj 60-godišnjak desetljećima brani pravo na slobodu govora u Rusiji. Kazao je da su novinari gubili posao, bili prisiljavani napustiti zemlju, čime su nerijetko lišavani mogućnosti da žive normalan život.

Kada je u augustu proglašen dobitnikom Nobelove nagrade, Kremlj je čestitao Muratovu, a glasnogovornik Dmitry Peskov ga je opisao kao „talentiranog“ i „hrabrog“.

Ova dva novinara poznata su po istragama koje su razljutile vladare njihovih zemalja, zbog čega su se često suočavala i s prijetnjama, piše CNN.