U monstrouznim izraelskim napadima na Gazu posebno su pogođeni najmlađi, a prema posljednjim podacima, do sada je ubijeno skoro pet hiljada djece, javlja Anadolu.

Uprkos vrlo teškoj situaciji u Pojasu Gaze, pripadnici Crvenog polumjeseca Palestine organizuju određene društvene aktivnosti kako bi djeci bar malo olakšali ratne uvjete u kojima se nalaze.

Uprkos nestanku struje i pogoršanju uslova u cijelom Pojasu Gaze, gdje se izraelski napadi nastavljaju neprekidno, u određenim prostorijama se organizuju događaji kako bi se ublažile patnje djece.

Crveni polumjesec je upravo s tim ciljem u bolnici Al-Quds organizirao zajedničko gledanje televizije za raseljenu djecu kako bi bar malo zaboravili na bombardovanje.

Iako je u prostoriju smješteno mnogo djece i uprkos činjenici da su izloženi svakodnevnim izraelskim napadima, dječica su uz crtiće koje su gledali na televiziji bar malo zaboravili na strašne ratne prizore i traume.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze, od prekograničnog napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra.

Od početka sukoba ubijeno je najmanje 11.100 Palestinaca, među kojima 8.000 djece i žena. Prema zvaničnim podacima, broj poginulih u Izraelu je skoro 1.200.