Većina analitičara slaže se da će solarni fotonaponski (PV) paneli vjerovatno biti energetska tehnologija broj jedan koja pokreće globalni pomak ka nultoj emisiju stakleničkih plinova. Iako je cijena proizvodnje i solarne energije i energije vjetra naglo pala posljednjih godina, solarna energija manje je komplicirana za primjenu i na lokalnom i na širem nivou, a bit će posebno važna za energetske tranzicije sunčanih zemalja na jugu.

Čak i uz rastuće cijene robe i uz probleme u lancu snabdijevanja, 152 GW novih solarnih kapaciteta instalirano je širom svijeta 2021. godine – oko 50% više u odnosu energiju koja se dobiva iz vjetra. To je znatno veći rast u odnosu na 138 GW solarnog kapaciteta koji je dodan 2020. godine ili 105 GW instaliranih 2019. godine.

Najnoviji izvještaj Međunarodne agencije za energiju o obnovljivim izvorima energije naglašava da je solarna fotonaponska energija za komunalne usluge sada najjeftinija opcija za novu električnu energiju u “značajnoj većini zemalja”, a političke inicijative u Indiji, Kini i Evropskoj uniji pokreću globalni rast.

Koje su zemlje svoje elektroenergetske sisteme najviše prebacile na solarnu energiju?

1. Čile – 18% solarne energije

Globalni lider za solarnu proizvodnju jeste Čile, čiji je udio solarne proizvodnje u 2022. godini za punih pet procentnih poena veći od sljedeće zemlje na listi. To je prikladan položaj za zemlju koja uključuje pustinju Atacama, područje koje je gotovo potpuno bez oblaka i koje prima više sunčevog zračenja po kvadratnom kilometru nego što je to slučaj bilo gdje drugdje u svijetu.

Solarna ambicija zemlje je toliko velika da vlada trenutno planira izgradnju podmorskog kabla od 15.000 km, poznatog kao Antipodas, između pustinje Atakama i Kine.

2. Honduras – 12,5% solarne energije

Zemlja kontradikcija, Honduras, dom je drugog najvećeg koraljnog grebena na svijetu i druge po veličini prašume u Americi, ali je također opustošena od nasilnih bandi za krijumčarenje droge, korupcije i ekstremnog siromaštva.

Vlada Hondurasa ipak je pokazala snažnu posvećenost energetskoj tranziciji. Niz reformi pokrenutih 2012. godine doveo je do brzog pomicanja proizvodnje električne energije u ovoj zemlji sa 30% obnovljivih izvora u 2012. na 75% obnovljivih izvora energije u 2018. godini. Solarna i hidroenergija prednjače u ovome, a 2016. godine Honduras je postao prva neotočna država na svijetu koja je proizvodila više od 10% svoje električne energije iz solarnih panela.

3. Australija – 12,3% solarne energije

Nakon godina slabih federalnih aktivnosti u vezi s klimatskim promjenama, zelena politika sada je glavni centar političkog dnevnog reda u Australiji, naročito poslije ovogodišnjeg dolaska na vlast Laburističke partije Anthonyja Albanesea. Čak i prije toga, solarna energija činila je znatan prodor u mješavinu izvora električne energije u zemlji, s rijetko naseljenom, uglavnom pustinjskom zemljom koja je nudila odlične solarne uslove.

Prema podacima Agencije za obnovljive izvore energije, u Australiji je približno 7 GW solarne energije dodano u elektroenergetsku mrežu 2020-2021, a više od 30% Australaca sada ima solarne panele na krovu. U augustu 2022. godine, zemlja je prepoznala prilike i izazove budućnosti zasnovane na obnovljivim izvorima energije kada je solarna energija pobijedila ugalj kao vodeći izvor energije na tržištu energije u zemlji.

4. Grčka – 12% solarne energije

Prva evropska zemlja na listi najboljih jeste osunčana južnoevropska Grčka. U maju 2022. godine vladini podaci pokazali su kako su novoinstalirani solarni kapaciteti brzinom rasta premašili vjetroelektrane po prvi put ikada u ovoj zemlji.

U aprilu 2022. godine premijer Kyriakos Mitsotakis otvorio je najveću solarnu farmu u jugoistočnoj Evropi, solarni park Kozani od 204 MW u zapadnoj Makedoniji. Bio je to veoma simboličan trenutak, fabrika se nalazi u srcu regiona rudarstva lignita u zemlji, industrije koja je bila historijski oslonac lokalne ekonomije i koja zapošljava hiljade ljudi.

5. El Salvador – 11,8% solarne energije

Najmanja država u Centralnoj Americi, El Salvador, poznata je po čestim potresima i vulkanskoj aktivnosti. Vlada je trenutno usred primjene nove dugoročne nacionalne energetske politike prema kojoj će zemlja ciljati nultu emisiju 2050. godine. S obzirom na to da je 2019. godine dvije trećine energije u ovoj zemlji dolazilo iz uvoza fosilnih goriva, prelazak na obnovljive izvore energije čini se smislenim kako u pogledu energetske sigurnosti, tako i iz ekonomskih razloga.

“El Salvador je jasno naznačio da su obnovljivi izvori energije preduvjet nacionalnog ekonomskog i društvenog razvoja”, rekao je Francesco La Camera, generalni direktor Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, u januaru ove godine.

6. Holandija – 11% solarne energije

Iako je gusto naseljena i ne posebno osunčana, mjesto Holandije na listi solarnih supersila pokazuje da nisu samo zemlje s visokim solarnim potencijalom te koje mogu napraviti znatan napredak u vezi sa solarnom energijom.

Holandija ima najviše solarnih panela po glavi stanovnika u Evropi, nadmašujući Njemačku, Dansku i Švicarsku. Nedavna istraživanja ukazuje na to da bi ova zemlja do 2050. godine mogla proizvoditi 132 GW električne energije solarnim putem.

7. Izrael – 11% solarne struje

S malo prirodnih resursa u zemlji za izraelsku je vladu solarna energija veliki politički prioritet. Nakon posvećenosti premijera Naftalija Beneta da se nulta emisija i Izraelu dostigne do 2050. godine, zemlja planira dostići 20% solarne električne energije do 2025. i 30% do 2030. godine.

Veliki dio solarnih kapaciteta u ovoj zemlji u obliku je stambenih instalacija, a vlasnike kuća ohrabruje se da investiraju u solarne panele zbog rastućih cijena energije širom svijeta. Instalacija solarnih panela na privatnim kućama u Izraelu u prvih šest mjeseci 2022. godine porasla je za 12 posto.

8. Jemen – 10,8% solarne struje

Jemen je godinama bio najsiromašnija zemlja na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi, a to je stanje zacementirano razornim građanskim ratom koji je izbio 2014. godine. Borbe su dovele 80% Jemenaca u opasnost od gladi, kažu UN, dok samo 10 % stanovnika ove države trenutno ima pristup električnoj energiji iz mreže.

Podaci iz Jemena su, razumljivo, nepouzdani, a posebno u energetskom prostoru s obzirom na postojeće bezbrojne neformalne aranžmane za proizvodnju električne energije. Ipak, Jemen je zadržan na ovoj ljestvici jer je brzo uvođenje solarne energije od izbijanja građanskog rata fenomen koji o kojem se naširoko izvještava . “Solarna revolucija” koju podržavaju humanitarne agencije i organizacije poput UN-a i Svjetske banke osigurala je da bolnice i škole ostanu otvorene, a poljoprivrednicima je uštedjela novac smanjenjem potrebe za skupim dizel gorivom.

9. Japan – 10,4% solarne energije

Japanska žurba da uvede solarnu energiju počela je nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi, što je potaknulo kreatore državne politike da što brže uteknu od nuklearne energije. Solarne ploče bile su toliko rasprostranjene po brdovitom pejzažu zemlje da su navodno bile uzrok klizištima širom države.

Japan je bio lider u solarnim tehnološkim inovacijama 2021. godine, sa šest od deset najboljih kompanija po ukupnom broju patentiranih solarnih patenata iz Japana.

10. Mauritanija – 9,9% solarne energije

Posljednja u prvih deset je jedina afrička država na listi, saharska nacija Mauritanija. S populacijom od 4,4 miliona i BDP vrijednim samo 5,2 milijarde dolara, više od dvije trećine stanovništva nema pristup električnoj energiji iz mreže.

Međutim, to je zemlja s ogromnim obnovljivim izvorima energije, koja prima iznimno velike količine sunčeve svjetlosti a na svojoj morskoj obali ima izuzetne uslove za vjetroturbine. Većina solarne energije u zemlji dolazi iz solarne farme od 15 MW koju finansiraju Ujedinjeni Arapski Emirati u blizini glavnog grada Nouakchotta, što čini približno 10% kapaciteta mreže u ovoj zemlji.

(Izvor: energymonitor)