Iako su budžeti vlade iz Den Haaga za potrebe tajnih službi godinama povećavani s jasnim fokusom na muslimansku zajednicu kao potencijalno žarište terorizma, najnovije otkriće uglednog holandskog konzervativnog dnevnika NRC Handelsblad šokirao je mnoge. Riječ je o istraživačkom projektu koji je razotkrio višegodišnji tajni nadzor džamija i muslimanskih udruženja u Holandiji, a po narudžbi desetak općina, e kako bi dobili “jasniju sliku o komšijama muslimanima”. Posao je naručivan od specijaliziranog istraživačkog biroa za praćenje džamija i islamskih organizacija u zemlji tulipana, što zakonski nije dopušteno. Organizacije koje su bile pod lupom a ništa nisu znale smatraju da je to primjer golemog nepovjerenja prema njima.

PRLJAV POSAO OBAVIO BIRO NIZOZEMSKOG MAROKANCA

Sigurno deset holandskih općina proteklih su godina naručili opsežnu “undercover operation” u džamijama u svojim gradovima. Među njima su Rotterdam, Eindhoven i Zoetermeer. “Istraživači” se niti jednom javno nisu pojavili i predstavili u ovom poslu, sve je bilo pod velom tajne. U obimnom, tajnom raportu imenom i prezimenom navedeno je, naprimjer, gdje članovi uprave, imami i docenti studiraju, ko im je familija, s kim se svađaju, kao i kakva su im vjerska uvjerenja. Tajnu operaciju platila je državna agencija NCTV, u prijevodu Nacionalni koordinator za borbu protiv terorizma i sigurnost (De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid).

“Džamijom ‘Al Mouahidin’ iz Ede upravlja šest muškaraca”, stoji u jednom raportu. “Pogledajte: njihovi portreti su nejasni, s tvrdom i hrapavom kožom. Oni dolaze iz plemena Metalsa iz sjeverne marokanske regije Al Hoceima. Članovi uprave su prva generacija imigranata i godinama su na ovoj funkciji. Jaki su egoisti. Njihovo nisko obrazovanje uzrokuje nedostatak političkog senzibiliteta. Zbog toga se selefije umiju lakše probiti do upravljačke strukture u džamiji i ‘nametnuti se kao neophodni’”.

Ovo je samo jedna od tajnih istraga napravljena na 32 stranice po narudžbi općine Ede, a bavi se turskom i marokanskom zajednicom u gradu. Općina smatra muslimansku zajednicu u svojoj sredini nepristupačnom.

Postavlja se pitanje kako istraživači mogu zaključiti da u toj džamija operira “zatvoren krug i mreža aktivista”, koji su članovi uprave međusobno familija, ko vodi web-stranice, da jedan član uprave radi za Ministarstvo odbrane i šta on tamo radi. Kako znaju šta članovi tog džemata misle?, pita se NRC Handelsblad’.

Odgovor se može naći u samom izvještaju. Istraživači su fokusirani na rad na terenu, kod različitih društvenih i vjerskih organizacija. I sve je rađeno u strogoj tajnosti godinama.

Istražitelji su se znali prerušiti u obične klanjače na namazima u džamiji, u polaznike mektepske obuke, ili kao posjetioci vazova i sličnih aktivnosti u džematu, a bilo je i primjera da su vodili kurseve za mlade. On se ne predstavlja imenom i funkcijom već vodi najobičnije razgovore s džematlijama u džamiji, stoji u dokumentima i razgovorima s prisutnima.

Zanimljivo, prljav posao, samu istragu, proveo je savjetodavni biro NTA (“Nuance door Training en Advies”), čiji je osnivač i direktor Najib Tuzani, bivši policijski šef iz Utrechta, inače praktični musliman marokanskih korijena.

U moguće motive općina navodi se kritična 2013. godina, kada se nemali broj holandskih muslimana priklonio borbama u Siriji. Državne tajne službe bile su zabrinute da po povratku u Holandiju ne krenu u terorističke akcije, a radikalne krugove skoro da uopće nisu poznavali.

Tuzani je brzo našao prostor da djeluje i pribavi si ne malu materijalnu korist nakon poziva NCTV, koji je bio u potrazi za pomoć i savjet iz holandske zajednice muslimana, s posebnim fokusom na marokansku grupu. Tuzani je tada pokrenuo savjetodavni biro NTA, u kojem je bio jedini zaposleni. No brzo je razvio biznis i sada biro ima četrdeset uposlenika, uglavnom bivših agenata, teologa, poznavalaca religija i antropologa. Smješteni su u gradu Deventeru.

Nametnuo se kao ozbiljan partner lokalnih zajednica. Podučavao je općinske službenike kako prepoznati radikalizaciju muslimana na lokalnom nivou, kako pristupiti rješavanju problema, a konkretno je lokalne zvaničnike podučavao i, recimo, kako voditi razgovore s imamima. Biro ovog Marokanca s holandskim pasošem pomogao je općinama da dođu do kvalitetne informacije. Tako je preskočio i praktični problem državnog organa – zakonsku zabranu da se pojedinci i lokalne zajednice istražuju. Biro NTA ponudio se da sam uđe u džamije i islamske organizacije i izbliza prikupi informacije koje bi obradili i prenijeli u opsežne izvještaje. NCTV ih sam preporučuje općinama, za što ih ionako finansijski pomaže s 7,5 miliona eura godišnje budžetskoga novca vlade premijera Marka Rutte u borbi protiv radikalizacije na lokalnom nivou. Iz tog novca je plaćan i NTA. Tako je čak 25 općina poslušalo preporuku i radilo s NTA, a deset od njih naručilo je i obimnu tajnu operaciju koju je na svjetlost dana razotkrio tek prošle sedmice NRC Handelsblad. Cijena tajnih operacija bila je obično 50.000 eura, što znači da je deset takvih projekata koštalo pola miliona eura holandske poreske obveznike.

Tako je općina Helmond, kad je 2020. godine čula da se džamija u tom gradu finansira iz inozemstva, angažirala NTA da im popravi “informativnu poziciju”.

Ymre Schuurmans, profesorica državnog prava i uprave s Univerziteta Leiden, smatra da se davanje ovakvog posla privatnim firmama od lokalnih instanci države cijeli problem pravi gorim, a sam čin nazvala je nezakonitim.

Tuzani je, pak, rekao da njegov biro nije pravio dogovore s općinom o informiranju osoba koje su u izvještaju naširoko tretirane. I same općine priznaju da osobe spomenute u izvještaju nisu informirane da su bile predmet opservacija, što je također nezakonito.

ŠTA MISLE POJEDINCI SPOMENUTI U ISTRAZI?

Hassan Saidi iz džamije “Nasser” u Veenendaalu govori tiho dok čita izvještaj za koji doskora nije ni znao.

“Glupost”, promrmljao je ovaj već trinaest godina predsjednik Islamskog centra “Nasser”, a tek je saznao šta je u tajnosti 2017. godine o njemu zapisano.

“Šokiran sam”, kaže uz opasku da je veza s općinom uvijek bila otvorena i dobra, a da je ovim povjerenje definitivno izgubljeno.

Općina Veenendaal potvrdila je “represivne intervencije” povodom objavljenog NTA izvještaja, ali nisu rekli koje. Bivši funkcioner “Al Mouahidin” džamije iz općine Ede iznenađen je kako je opisan u izvještaju.

“Ja nisam selefija”, izričit je.

Džamija “Tawbah” iz Veenendaala dospjela je u izvještaj zbog organizacije paintballa i gađanja strijelom. Zanimljiva je opaska istražitelja da je gađanje strijelom “svojstveno selefističkom učenju”, te se smatra “pripremom za nasilničku džihadističku borbu”.

U gradu Arnhemu NTA biro bio je posebno aktivan. Oni su općinski savjetnici za terorizam godinama. Za “radikalizirane” Arnhemce muslimane, u slučaju da moraju pred sudiju, NTA je tada svjedok-ekspert, a ako ih osude – opet NTA. Biro je, također, stalni savjetnik za odjeljenje terorizma pri zatvoru “De Schie” u Rotterdamu.

Kada se NRC Handelsblad službeno obratio s pitanjima za navedenih deset općina u vezi sa skandaloznim tajnim izvještajima, distancirali su se baš kao i biro NTA, tvrdeći da njihovi istražitelji nisu zalazili u džamije da bi opservirali pojedince, “ali jesu na periferiji”. O “undercover” operacijama godinama ne donose ništa na inače vrlo ažurnim web-stranicama.

Predsjednik islamskog centra u Zoetermeeru kaže da se osjeća prevareno.

“Mi smo proteklih godina toliko mnogo radili na tome da policija i općina slobodno mogu dolaziti kod nas u džamiju. Našim kritički raspoloženim momcima govorili smo: Možeš vladi vjerovati, jer i oni vjeruju nama. Šta da im sada kažemo?”

JESU LI I BOŠNJACI BILI POD LUPOM “UNDERCOVER” OPERACIJE?

Za sada nije poznato da li su u fokusu tajne operacije bili i džemati Islamske zajednice Bošnjaka u Holandiji (IZBN). U nekoliko navedenih općina (Rotterdam, Arnhem i Eindhoven) egzistiraju tri bošnjačka džemata s vlastitim prostorijama, a jedan od njih jeste najstariji džemat u IZBN, IKC “Selam” Rotterdam.

“Nemamo saznanja da je i naš džemat bio predmetom praćenja, premda i ne mislimo da postoji ikakav validan razlog za takvo što”, rečeno je nezvanično za Stav iz IKC “Selam” Rotterdam.

Također nije poznato ni da li je predmet pažnje tajne operacije Grada Rotterdam bio i neformalni selefistički džemat Bošnjaka u ovom gradu koji egzistira skoro dvadeset godina kao paralelna struktura IZBN-u.