O ratnom letu “Lasta” govorio je za Stav svojevremeno ratni komandant odreda Rusmir Mrković. Kazao je kako je Odred osnovan 15. maja 1992. godine, a već 13. juna imali su prvu borbu. “Tada smo izgubili šestoricu naše braće, naših saboraca”, kazao je Mrković, istakavši da “Lasta” nikada nije izgubila nijednu liniju koju je držala, agresor nije nikada pomjerio centimetra liniju koju su branile “Laste”. Prva njihova oslobodilačka akcija bila je Mala Kula na Grdonju. Nakon toga, “Laste” su bile na najtežim ratištima u državi – Sarajevo, Mostar, Šekovići, zapadna Bosna…

Za Rusmira je najteži dan u ratu bio onaj kada je agresor u julu 1993. godine pokrenuo veliku ofanzivu na Sarajevo sa svih strana. “Laste” su branile Žuč. Tog dana na Golo brdo na Žuči palo je 10.000 granata. Odbili su četiri pješadijska napada. “Lasta” je sve izdržala, ali tog dana poginuo je komandant 1. motorizovane brigade Armije RBiH Enver Šehović. Odred policije za specijalne namjene “Lasta” dobio je 1994. godine od predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića najviše priznanje za sve ono što su do tada uradili – ratnu zastavu.

U septembru 1995. godine “Laste” su odletjele u Krajinu, odakle je počela akcija oslobađanja Bosne i Hercegovine. Mrković kaže da su bili toliko blizu Banje Luke, da su htjeli, mogli su gađati haubicama. Tada je došao Dayton.

Od pedeset šest poginulih pripadnika Odreda, dodaje Mrković, samo njih sedamnaest bilo je oženjeno.

Bojan i Hamo zajedno su bili u rovu u Krajini. Prije nekoliko godina na obilježavanju 25. godišnjice Odreda “Lasta” Bojan i Hamo sjedili su jedan pored drugog. Kroz smijeh se Bojan prisjeća tih dana. “Sjedimo mi u rovu i počeše granate rokati po drveću. Kažem ja Hami: ‘Hamo, jarane, je l’ ovo počela kiša?’ Hamo me pogleda pa reče: ‘Kakva kiša, geleri’”, priča Bojan.

Bojan kaže da mu je najteža akcija u ratu bila ona posljednja: “S jednim Senadom sam sve vrijeme bio na Proskoku. Poginuo je 20-30 metara ispred mene. Dobio je metak u glavu. To je bila posljednja akcija, pogodio ga je posljednji metak tog dana.”

Dvije godine po osnivanju jedinice ‘Laste’, 1994. godine, vrhovni komandant Oružanih snaga RBiH rahmetli Alija Izetbegović predao je ratnu zastavu komandantu jedinice Rusmiru Mrkoviću. I danas odzvanjaju Alijine riječi, jasne kao da su jutros izrečene. U njima je bilo i očinske brige i ratničkog ponosa, jer su pred njim uistinu stajali najbolji sinovi naše agresijom pogođene domovine”, rekao je član Predsjedništva BiH.

“Ne zaboravite”, rekao je tada Alija Izetbegović, “vi s ponosom možete reći da ste u tim istovremeno teškim i slavnim danima bili sa svojim narodom. Narod vam vjeruje, i učinite sve da sačuvate to povjerenje stečeno u najtežim prilikama. To je povjerenje najveće priznanje koje se može dobiti.”

Jedinica “Lasta” slika je Bosne i Hercegovine i cjelokupne Armije RBiH, sastavljene od svih patriota ove zemlje, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost.

“Imena Saše Petrovića, Tonija Badrova, Slavke Andžića, Darka Polunića svjedoče i svjedočit će i ubuduće koliko je to okupljanje bilo iskreno i spontano. U ime tih zlatnih momaka koji su u presudnim trenucima razdjelnice između opstanka ili nestanka položili živote za svoju domovinu, ne možemo i nećemo dozvoliti da sjećanje na njihovu žrtvu i hrabrost izblijedi, da generacije koje stasavaju pomisle kako su blagodati mira i slobode koje oni danas imaju i uživaju olako stečeni i naslijeđeni. Zato ćemo u svim budućim naporima koji nas očekuju snagu izvlačiti iz tog sjećanja na heroje Bosne i Hercegovine. Oni moraju biti utkani u svaki detalj, u svaki korak naprijed koji činimo, svjesni da promjenu i prevagu u historijskim događajima uvijek donose male grupe hrabrih ljudi.

“Lasta” je bila jedinica bez ijedne mrlje na svom putu, bez ijedne sumnje u bilo kakav zločin ili nevojničko ponašanje. Tu leži osnovna razlika između “Lasta” i neprijatelja.

Jedan lik u predstavi Žaba, kojeg igra Emir Hadžihafizbegović, kaže: “Nisam ja branio Bosnu da me neko nagradi, to je jednostavna odluka, hoćeš li biti insan ili leš. Ja neću da budem leš.”

Odred “Lasta” djelovao je do augusta 1996. godine kao specijalna jedinica CSB Sarajevo i MUP RBiH, odnosno Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine.