Na današnji je dan 2002. godine pred Tribunalom u Haagu počela trodnevna rasprava o presudi bivšoj predsednici Republike Srpske, Biljani Plavšić, koja je priznala krivicu za zločine protiv čovječnosti tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ona je 27.02.2003. osuđena na 11 godina zatvora i upućena na izdržavanje kazne u zatvor u Švedskoj.

Za ratne zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do 1995. godine žene su ukupno kažnjene sa 67 godina zatvora. Najpoznatija je Biljana Plavšić, ratna potpredsjednica i poratna predsjednica RS-a.

Biljana Plavšić dugo je bila jedina žena koja je izvedena pred Haški tribunal. Osuđena je na 11 godina za zločine protiv čovječnosti i za teško kršenje običaja i pravila ratovanja počinjenih tokom stvaranja RS-a. Priznala je krivicu, a zauzvrat je Tužilaštvo povuklo tačke optužnice za genocid. Tri godine nakon priznanja krivice, dakle 2005, u intervjuu datom jednoj banjalučkoj televiziji kazala je da je sve lagala i da je morala priznati jer nije mogla dokazati nevinost niti naći svjedoke koji bi svjedočili u njenu korist.

Odbila je da svjedoči protiv Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića, Ratka Mladića i drugih. Godine 2008, kada je nekadašnja glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla Del Ponte objavila knjigu Lov: ja i ratni zločinci, javnost će saznati da se Plavšićka u sporazumu krivice o priznanju nije ni obavezala da svjedoči protiv ostalih optuženika.

Godinu nakon izlaska Carline knjige i Biljana Plavšić izlazi iz zatvora uz ceremonijalan doček predstavnika vlasti političke tvorevine stvorene udruženim zločinačkim poduhvatom u kojem je i sama učestvovala. Danas živi u Beogradu.