Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) danas obilježavaju 51. godišnjicu nezavisnosti.

“Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) jednoglasno je odobrila Nacionalni dan UAE koji pada 2. decembra kao Međunarodni dan budućnosti koji će se obilježavati širom svijeta, a zemlje će taj dan posvetiti predviđanju svoje razvojne budućnosti i spremnosti da stvaraju svoje mogućnosti i planove za generacije koje dolaze”, napisao je na Twitteru šeik Mohammed Bin Rashid Al Maktum, premijer UAE, vladar Dubaija i jedan od najvažnijih privrednika Bliskog istoka.

Stanovništvo je krajem 18. i u 19. vijeku napadalo britanske brodove u Perzijskom zaljevu i Indijskom okeanu, zbog čega je ovo područje bilo na glasu kao Piratska obala. Britanska imperija je države jugoistoka Arapskog poluotoka 1819. godine stavilo pod svoju kontrolu, a nakon britanskog povlačenja 1971. godine, Katar i Bahrein odlučili su se za nezavisnost, dok su se ostali emirati ujedinili.

UAE postali su nezavisni na današnji dan, 2. decembra 1971. godine. U to vrijeme se šest država/emirata ujedinilo pod saveznim ustavom. Imena ovih šest emirata su Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm al-Quwain i Fujairah, dok se Ras Al Khaimah pridružuje 10. februara 1972. godine. Sada su UAE ustavna federacija sa ukupno sedam emirata, koji su se ujedinili u modernu svjetsku državu, na čijem čelu je bio šeik Zayed bin Sultan Al Nahyan, prvi predsjednik federacije. Svaki od sedam emirata ima svoju lokalnu vladu, a glavni grad je Abu Dhabi, koji je već četiri godine rangiran kao najsigurniji grad na svijetu od strane globalnog portala Numbeo. Prije dvije godine, i Sharjah i Dubai su također rangirani među 10, zauzimajući peto i sedmo mjesto.

Zanimljivo je da su UAE poznati po najvišoj građevini, Burj Khalifi, i Burj Al Arab, jednoj od najviših hotelskih zgrada na svijetu. Poznati su i po nekoliko vještačkih ostrva poput ostrva Palm Jumeirah, arhipelaga Svijet i Univerzum.

Islam je službena religija, najviše je muslimana sunita, iako ima i šiita, dok je oko 10 posto stanovnika kršćanske religije. Šerijatsko pravo je izvor prava, a arapski jezik je službeni jezik. Samo oko 15 posto stanovnika su državljani UAE-a. Ostatak čine strani radnici privučeni naftnim bogatstvom koji dolaze iz oko 200 svjetskih država, a UAE, koji nema nijednu rijeku, smatraju se trećim proizvođačem nafte na Bliskom istoku, iza Saudijske Arabije i Irana. Najvećim rezervama raspolaže Abu Dhabi, a pretpostavlja se da su rezerve Dubaija pri kraju.

Svaka zemlja ima simbole, a između ostalog i svoju nacionalnu pticu. Nacionalna ptica UAE je soko, koji ima različite boje, predstavlja snagu i najljepša je i najzastupljenija ptica.

Dan državnosti UAE obilježen je danas i u Bosni i Hercegovini. Sarajevska Vijećnica večeras je osvijetljena u bojama zastave UAE, a ovim je činom iskazana zahvalnost turistima iz UAE koji su prema statističkim podacima među najbrojnijim gostima u Kantonu Sarajevo, saopćili su iz Turističke zajednice KS.