Anketa o životnim uslovim pruža pregled najpoželjnijih i najmanje poželjnih gradova za život, barem ako ste iseljenik. Beč, sa svojom odličnom mješavinom stabilnosti, kulture i zabave, te pouzdanom infrastrukturom, četvrti je put na vrhu liste u posljednjih pet godina. Kopenhagen, grad slične veličine sa mnogim istim karakteristikama, je drugi. Melburn, koji je u prošlosti bio na vrhu ljestvice, sada je na trećem mjestu. Sve u svemu, devet od deset najboljih gradova su mali do srednji po veličini; svih deset, i velika većina od 50 najboljih, su u bogatim zemljama. Veliki gradovi sa visokim nivoom kriminala, zagušenosti saobraćaja i gustinom naseljenosti imaju tendenciju da prolaze slabije. London je tako pao 12 mjesta u odnosu na prije godinu dana – nalazi se na 46., a New York je pao za deset mjesta na 69. mjesto.

Wellington i Auckland su se popeli za 35 i 25 mjesta u poređenju sa prošlom godinom; Hanoi se popeo za 20, a Kuala Lumpur je skočio za 19 pozicija. Poboljšanja u obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti nakon pandemije u Aziji, Africi i na Bliskom istoku bili su glavni razlozi ovogodišnjeg porasta životnog standarda.

Na dnu tabele, Damask je grad koji je najmanje pogodan za život u Indeksu više od decenije. Tripoli je jedan stepenik iznad, iako je njegov rezultat skoro deset bodova viši od onog u ratom razorenoj prijestolnici Sirije. Kijev se, uprkos svojim naporima da se zaštiti od rata, također nalazi u posljednjih deset. Isključen je iz indeksa 2022. jer je Rusija napala Ukrajinu dok su se podaci prikupljali. Njegova infrastrukturna ocjena od 23,2 od 100 najniža je u indeksu, zahvaljujući ruskim bombama.

Od pet kategorija obuhvaćenih istraživanjem EIU, samo je ocjena stabilnosti u prosjeku niža u 2023. Rezultati stabilnosti u mnogim istočnoevropskim gradovima, koji su pali 2022. jer su blizu Ukrajine, porasli su ove godine. Ali stabilnost se pogoršala na drugim mjestima. Štrajkovi radnika u Grčkoj, protesti zbog penzione reforme u Francuskoj i smrtonosni sukobi u Izraelu i Peruu smanjili su rezultate u tim zemljama. Inflacija bi mogla dovesti do daljeg pada u ocjenama stabilnosti, a time i oštetiti ukupne rezultate pogodnosti za život u mnogim dijelovima svijeta tokom sljedeće godine.