U posljednjih nekoliko godina na teritoriji Grada Živinice primjetan je kontinuirani razvoj i rast privrede, a trenutno se ovdje gradi devet proizvodnih hala, čija se vrijednost broji u desetinama miliona maraka. Osim domaćih firmi, pojavljuju se i strani ulagači i, prema trenutnim pokazateljima, Živinice prednjače u privrednom razvoju u odnosu na ostale gradove i općine u Tuzlanskom kantonu koji posluju u istom regulatornom i zakonskom okruženju.

Iako nisu zapostavljeni ni ostali dijelovi grada, naročito se užurbano razvija Poslovna zona u naselju Ciljuge, gdje svakodnevno na posao u nekoliko različitih firmi dolazi više od pet stotina zaposlenih. Zahvaljujući trenutnom djelovanju nekolicine poslovnih subjekata, Ciljuge postaju sve atraktivnije.

Geografski položaj Živinica i frekventnost saobraćaja, kao i niže rente te pojednostavljene administrativne procedure za pribavljanje neophodnih dozvola, neki su od razloga zašto se privrednici odlučuju za otvaranje firmi ili širenje već postojećih kapaciteta. Između ostalog, iz Gradske uprave Živinica tvrde da se za samo dva sata može dobiti dozvola za pokretanje obrta, a za 72 sata građevinske i urbanističke dozvole.

Također, svemu doprinosi i pozitivan trend porasta stanovništva u proteklih pet decenija. Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, Živinice su imale 57.765 stanovnika, što je za 43,2 procenta više od broja stanovnika iz 1971. godine, a za 5,4 posto više od broja stanovnika koliko su Živinice imale prema popisu iz 1991. godine. Očekuje se da bi za deset godina u Živinicama moglo biti 65.484 stanovnika.

Sumirajući poslovne uspjehe iz 2022. godine, Samir Kamenjaković, gradonačelnik Živinica, najavio je da će se nastaviti isti način saradnje s privrednicima i s odnosom prema privredi.

“Dobijanje BFC certifikata dovelo je do toga da se Grad Živinice svrsta u najpovoljnije destinacije za ulaganje na području Federacije Bosne i Hercegovine. U oblasti povoljnog poslovnog ambijenta kako za domaće, tako i za inostrane firme Grad Živinice znatno napreduje u odnosu na ostale općine i gradove na području Tuzlanskog kantona. Finansijski efekti ulaganja u poslovne zone vidljivi su i u poslovnim statističkim podacima. Tako su svi parametri prihoda, dobiti i vrijednosti izvoza dvostruko uvećani. Također, evidentan je rast zaposlenosti u privredi, kao i rast izdvajanja za neto plaće. Živinička privreda je i u prethodnoj godini uspjela održati likvidnost tako da je na kraju izvještajnog perioda raspolagala s više od 64,5 miliona konvertibilnih maraka. Neto dobit privrednih društava iznosila je skoro 61 miliona KM što je za 42 posto više od prethodnog izvještajnog perioda, pa možemo reći da je privreda u Živinicama i pored svih problema u posljednjih nekoliko godina, poslovala pozitivno”, naveo je Kamenjaković.

Jedna od firmi koja se konstantno i ubrzano razvija jeste “Disk” d.o.o. Živinice, u kategoriji srednjih preduzeća, a specijalizirana je za proizvodnju limenih krovova i distribuciju pocinčanih i pocinčano plastificiranih limova. Osnovana je 1996. godine, a u ovoj firmi izuzetno su zadovoljni proteklom 2022. poslovnom godinom, koja im je bila najuspješnija u pogledu rezultata i investicija. Postigli su ukupan prihod u iznosu od 61 milion maraka.

“Osim redovnih poslova, radimo na dva velika projekta na području Grada Živinice, a to su izgradnja fabrike za proizvodnju termoizolacionih panela, veoma traženih na tržištu, koja će biti površine od približno 10.000 kvadratnih metara, kao i modernog tržnog centra, površine od oko 6.600 kvadrata na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu, čime će se stvoriti nove prilike za zapošljavanje”, kazala je Nizama Osmanović, šefica računovodstva.

Stručni kadrovi imaju vodeću ulogu u ulaganja i povećanje proizvodnje u ovoj firmi, a Zijad Selimović, direktor i osnivač “Disk” d.o.o. navodi da su gradnju fabrike za proizvodnju termoizolacionih panela počeli prije dvije godine i da je ova investicija vrijedna dvadeset miliona maraka.

“Potpunu izgradnju i puštanje u rad očekujemo do maja ove godine. U fabrici planiramo zaposliti osamdeset novih radnika. Inače, trenutno zapošljavamo šezdeset radnika a naši stručnjaci redovno prate napredak u proizvodnoj djelatnosti. I biznis plan za Ciljuge radila je također naša ekipa, sastavljena od deset stručnjaka. Firma ima provjerenu mrežu dobavljača i isto tako daleko širu i obimniju mrežu kupaca na prostoru Bosne i Hercegovine i susjednih država. Dobavljač nas redovno snabdijeva repromaterijalom i mi smo generalni zastupnik u oblasti uvoza i distribucije pocinčanih i pocinčano plastificiranih limova. Prodaja vlastitih proizvoda i repromaterijala za firme sličnih djelatnosti u stalnom je porastu od 2013. godine”, izjavio je Selimović za Stav.

U vrijeme kada znatan broj stručnih kadrova napušta Bosnu i Hercegovinu, a sa sličnim problemima se suočavaju i ostale balkanske države, u firmi koju smo posjetili pronašli su rješenje kako privući i zadržati mlade radnike. Nekoliko godina unazad zapošljavaju zainteresirane najbolje učenike iz srednjih škola, koji su, prema riječima Samre Fehrić-Sarajlić, menadžerice za ljudske resurse, odgovorno i ozbiljno pristupili radnim obavezama. Osim novih uposlenika, ima i onih koji su u ovoj firmi duže od dvadeset godina.

“Veliki značaj pridajemo ljudskim resursima i zadovoljstvu zaposlenika, ulažemo u nove stručne kadrove i pružamo mogućnost zaposlenja mladima bez radnog iskustva, kao i stalna zaposlenja. Prateći trend inflacije i kretanje cijena, menadžment firme ‘Disk’ vršio je povećanje plaća, a radnicima je 10. novembra 2022. godine isplaćena i jednokratna novčana pomoć u maksimalnom iznosu od 1.080 KM, kao i regres, dok je povodom uspješnog okončanja poslovne godine upriličena i svečana zabava. Osim toga, učestvujemo i u raznim socijalnim, ekološkim i infrastrukturnim projektima, čiji je cilj doprinijeti poboljšanju uslova života zajednice”, izjavila je Fehrić-Sarajlić.

Prostora za napredak i razvoj u Živinicama ne nedostaje, a gradonačelnik Kamenjaković u saopćenju je naveo da će se nastaviti trenutni način saradnje s privrednicima i da će i dalje tražiti načine ka većem rastu i razvoju privrede u Živinicama.

“Razvoj privrede srce je razvoja svake lokalne zajednice”, poručio je Kamenjaković.