Pozdravljamo inicijativu 14 NVO i građanskih aktivistkinja upućenu Vladi Crne Gore da i naša država bude među kosponzorima rezolucije UN o genocidu u Srebrenici, poručila je Kenana Strujić-Harbić, poslanica Bošnjačke stranke.

“Njemačka, Ruanda, Turska, Jordan, Malezija, Sjeverna Makedonija, Sjedinjene Američke Države, Novi Zeland, Albanija, Holandija, Finska, Lihtenštajn, Slovenija, Republika Irska, Italija i Francuska kosponzori su Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici kojom bi se osudilo svako poricanje genocida u Srebrenici kao i svako veličanje ratnih zločinaca osuđenih za taj genocid, pozvalo na obilježavanje Dana genocida u Srebrenici, sjećanje na genocod i čuvanje činenjica o genocidu kroz obrazovne sisteme država članica UN, uspostavio program informisanja UN pod nazivom “Genocid u Srebrenici i UN” te pozvalo na podržavanje obaveza iz Konvencije UN o sprječavanju genocida i pronalaženje i identifikaciju svih nepronađnih žrtava genocida u Srebrenici.

Podsjećam da je Skupština Crne Gore usvojila 9. jula 2009. godine Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici i time prihvatila Rezoluciju Evropskog parlamenta o Srebrenici i proglašenju 11. jula za Dan sjećanja na žrtve tog genocida.

Također, 17. juna 2021. godine, Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici kojom se osuđuje genocid u Srebrenici i poziva na kažnjavanje negiranja tog genocida.

Ova dva dokumenta usvojena u Skupštini Crne Gore predstavljala su odnos većinske Crne Gore, ne vladajuće većine, jer su za prvi dokument glasali poslanici vladajuće većine i opozicionog Pokreta za promjene, a drugi dokument usvojen je izostankom glasova nekih partija vladajuće većine i glasovima opozicije.

Zato je Crnoj Gori, kao državi članici NATO pakta, kao državi koja je prva sljedeća članica EU, kao državi koja se obavezala na priznavanje i poštovanje odluka suda u Hagu i kao državi koja ima jasan odnos prema genocidu u Srebrenici i važnosti njegovanja kulture sjećanja na ovaj genocid u cilju prevencije budućih genocida mjesto na listi 17+ država kosponzora ove rezolucije.

Pozivamo Vladu Crne Gore da, kao odgovoran i jedino ispravan stav o ovom pitanju i potvrdu jasne opredijeljenosti Crne Gore da poštuje svoje civilizacijske ali i medjunarodno preuzete obaveze, kao kosponzor podrži Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici”, istakla je Strujić-Harbić.

Predstavnici 14 nevladinih organizacija (NVO) i građanske aktivistkinje Jovana Marović i Dina Bajramspahić uputili su danas premijeru Crne Gore Milojku Spajiću inicijativu da ova država sponzoriše Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

Oni su pozvali Spajića da bude konzistentan u odnosu na dosadašnju poziciju Crne Gore i tražili da se Crna Gora pridruži državama koje kosponzorišu Rezoluciju čiji će Nacrt biti predstavljen sjutra na zatvorenoj sjednici UN-a, pišu vijesti.me.

- Budući da se podrazumijeva da će Crna Gora 2. maja glasati za Rezoluciju, smatramo da treba da učini i korak više i pridruži se grupi od trenutno 18 država svijeta koje su je kosponzorisale i koje razumiju važnost izgradnje mira - navodi se u inicijativi upućenoj Spajiću.

U tom dokumentu se podsjeća da su, od država regiona, do sada Bosna i Hercegovina, Slovenija i Sjeverna Makedonija objavile da će biti države kosponzorke spomenute rezolucije.

- Kao najozbiljnija kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji (EU), Crna Gora mora da pokaže kapacitet, ne samo da sprovodi odluke međunarodnih sudova i poštuje svoje međunarodne obaveze, već i da u praksi pokaže da njeguje univerzalne vrijednosti na kojima počiva zajednica kojoj želi da se priključi - poručuje se u inicijativi.

Dodaje se da Crna Gora, njegujući regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose po kojima je bila prepoznata, mora značajno doprinijeti da se kultura sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici podigne na međunarodni nivo.

- Većinska Crna Gora želi dostojno da iskaže poštovanje prema žrtvama srebreničkog genocida, kao i do sada - navodi se u dokumentu upućenom Spajiću.

Potpisnici inicijative su podsjetili da je Skupština Crne Gore 2009. godine usvojila Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o Srebrenici, a 2021. godine i Rezoluciju o genocidu o Srebrenici.

- Imajući u vidu da negiranje genocida u Srebrenici nije prestalo ni nakon usvajanja te Rezolucije, te da, takođe, nije ustanovljen Dan sjećanja iako to Rezolucija predviđa, jasno je da nije učinjeno dovoljno da se prihvate činjenice i odgovorno osigura zajednička budućnost - ističe se u inicicijativi.

Inicijativu su potpisali Jovana Marović - Savjetodavna grupa "Balkan u Evropi", Dina Bajramspahić - građanska aktivistkinja, Tea Gorjanc Prelević - Akcija za ljudska prava, Miloš Marković - Aktivna zona, Daliborka Uljarević - Centar za građansko obrazovanje, Ljupka Kovačević - Centar za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA, Maja Raičević - Centar za ženska prava.

Potpisnici Inicijative su i Milka Tadić Mijović - Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore, Milica Kovačević - Centar za demokratsku tranziciju, Zorana Marković - Centar za razvoj nevladinih organizacija, Velija Murić - Crnogorski komitet pravnika za ljudska prava.

Inicijativu su potpisali i Olivera Nikolić - Institut za medije, Ivana Vujović - Juventas, Aida Perović - Prima, Jovan Ulićević - Spektra, Demir Ličina Udruženje Štrpci – Protiv zaborava.