Tsutomu Yamaguchi ostat će zabilježen kao jedini čovjek koji je preživio bacanje dviju atomskih bombi.

Tsutomu je bio 29-godišnji inženjer u Mitsubishiju. Radio je kao crtač, projektirajući tankere za naftu.

Njegov posljednji dan u Hirošimi trebao je biti 6. august 1945. godine, prije nego što će se vratio kući svojoj ženi i malom sinu.

U 8:15 ujutro, američki bombarder B-29 nadletio je grad i bacio prvu atomsku bombu.

Cutomu je bio manje od tri kilometra udaljen od nulte tačke. Eksplozija mu je pokidala bubne opne i opekla gornji dio torza. “Nisam znao šta se dogodilo. Mislim da sam se nakratko onesvijestio. Kada sam otvorio oči, sve je bilo mračno, i nisam mogao puno vidjeti. Bilo je to kao početak filma u kinu prije, kada prazni okviri samo bljeskaju bez ikakvog zvuka”, rekao je on za britanski list The Times.

Grad je sravnjen sa zemljom, a 80.000 ljudi je poginulo.

Nakon što je proveo noć u skloništu, Cutomu je uprkos povredama nastavio putovanje kući u Nagasaki.

Ujutro 9. avgusta vratio se na posao. Kada je Tsutomu rekao svom šefu šta se dogodilo, označen je kao “lud” jer se mu nije vjerovao da jedna bomba može uništiti cijeli grad.

Dok ga je njegov šef propitivao, “...ista bijela svjetlost ispunila je sobu. Mislio sam da me oblak pečurke pratio iz Hirošime”, rekao je jednom prilikom.

Odmah je ubijeno 40.000 ljudi. Šest dana poslije Japan se predao.

Tsutomu i njegova porodica preživjeli su drugu atomsku bombu, međutim, patili su od hroničnih zdravstvenih problema. Tsutomuova kćerka opisala je kako je njena majka bila “natopljena crnom kišom i otrovana”, a ona je vjerovala da je taj otrov prenijela na njih. Ispričala je da joj je brat umro od raka u 59. godini i da je njena sestra od rođenja bila hronično bolesna.

Cutomu je ostao zdrav. Poslije je godinama govorio protiv upotrebe atomskog oružja i pozivao na njegovo ukidanje. Uprkos iskustvu tokom rata, uvijek je pokušavao da zadrži pozitivan pogled na svoj život, govoreći: “Mogao sam poginuti bilo kojeg od tih dana. Sve što slijedi je bonus.”

Umro je 2010, u svojoj 93. godini života.