Na današnji dan 2003. godine Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu podigao je optužnicu protiv Jovice Stanišića, šefa DB-a MUP-a Republike Srbije, koji se na toj dužnosti zvanično nalazio od 31. decembra 1991. do 27. oktobra 1998. godine, i protiv Franka Simatovića Frenkija, komandanta jedinice za specijalne operacije DB-a.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su Jovica Stanišić i Franko Sinatović kao dio udruženog zločinačkog poduhvata učestvovali u formiranju, finansiranju, opremanju i snabdijevanju specijalnih jedinica DB-a Republike Srbije, rukovodili pripadnicima i agentima DB-a koji su učestvovali u činjenju zločina u Hrvatskoj i BiH, obezbjeđivali oružje, finansijska sredstva, obuku, logističku podršku i druge vrste znatne pomoći i podrške specijalnim jedinicama DB-a Republike Srbije koje su učestvovale u činjenju zločina u Hrvatskoj i BiH u periodu od 1. augusta 1991. do 31. decembra 1995.

Uz to, u optužnici se tvrdi da su ti progoni počinjeni na diskriminacionoj osnovi - političkoj, rasnoj i vjerskoj - a obuhvatali su ubistva, prisilno premještanje i deportaciju Bošnjaka, Hrvata i drugih civila nesrpske nacionalnosti.

Sudije Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove 2021. godine izrekle su zatvorske kazne Stanišiću i Simatoviću u trajanju od po 12 godina. Postupak protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića posljednji je u kojem su sudije Međunarodnog mehanizma za krivične sudove utvrdili da su bivši zvaničnici Srbije krivi za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj.