Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine i Hrvatskog narodnog sabora Draganom Čovićem nakon održanih Općih izbora u BiH.

Teme razgovora obuhvatile su nužnost žurnog formiranja vlasti na svim razinama, aktuelnu političku situaciju, osiguranje kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj uniji, ali i potrebu postizanja dogovora o daljnjim izmjenama Izbornoga zakona te važne reformske zakone pred kojima se BiH nalazi, navedeno je u saopćenju Plenkovićevog kabineta.

Plenković je čestitao Čoviću na izbornim rezultatima hrvatskih političkih stranaka okupljenih u HNS-u BiH te uvjerljivoj pobjedi među hrvatskim biračima.

"Naglasio je da, nažalost, ponovno svjedočimo tome da su Bošnjaci izborom Željka Komšića, putem izbornog inženjeringa, preglasali Hrvate u izborima za hrvatskog člana Predsjedništva, što narušava funkcionalnost BiH i skladne odnose njenih konstitutivnih naroda. Poslije izbora, dodao je, potrebno je da politički akteri u BiH nastave razgovore kako bi se osigurala puna ravnopravnost i legitimna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda na svim razinama vlasti", navedeno je u saopćenju.

Plenković i Čović pozdravili su intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon, koja pridonosi ostvarivanju legitimne zastupljenosti u Domu naroda Federacije BiH. Istaknuli su da potez visokog predstavnika doprinosi stabilnosti i boljitku BiH te predstavlja prvi korak u daljnjoj izbornoj reformi.

Dragan Čović izrazio je zadovoljstvo rezultatima HDZ-a BiH i HNS-a BiH, posebno istaknuvši da je hrvatski narod pokazao jedinstvo, snagu i otpornost u zahtjevnim okolnostima. Naglasio je i kako se nastavlja "sistemska uzurpacija funkcija koje Ustavom pripadaju hrvatskom konstitutivnom narodu, što se već četvrti puta događa u Predsjedništvu BiH". Istakao je i kako se zalaže za i očekuje žurno formiranje vlasti nakon provedenih izbora. Kazao je da dogovor među političkim akterima o Izbornom zakonu i ograničenim ustavnim izmjenama ostaje prioritet u predstojećem razdoblju političkog dijaloga te ostvarenja napretka na euroatlantskom putu.

Uz žurno formiranje vlasti, Plenković i Čović pozvali su na aktivan i konstruktivan rad svih političkih aktera u BiH na ostvarenju kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU.