Selmo Cikotić, aktuelni ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, negirao je krivicu pred Državnim sudom za zloupotrebu položaja, odnosno navode optužnice koja ga tereti da je u periodu od 2009. do 2011. godine, kada je obnašao funkciju državnog ministra odbrane, oštetio budžet BiH za iznos od oko 9,7 miliona KM.

Na današnjem ročištu pred Sudom Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić izjasnio se da nije kriv za djela koja mu se stavljaju na teret. 

Kako je ranije priopćeno iz Tužiteljstva BiH, Cikotić se tereti da je, u periodu od 2009. do 2011. godine, zlouporabio službeni položaj državnog ministra obrane tako što je na nezakonit način pogodovao kupcu, na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, municije i vojne opreme.

“U optužnici se navodi da je optuženi potpuno nezakonito i zaobilazeći predviđene zakonske procedure, bez upoznavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, vršio izmjene ugovora, nakon čega je preduzeću ‘Scout’ d.o.o. Zagreb, umjesto zastarjelog naoružanja i municije, koje je i bilo predviđeno za otpis i prodaju kako bi se smanjili troškovi čuvanja i održavanja, izmjenama ugovora izvozio oružje i municiju većeg kvaliteta i potražnje na tržištu, pa je na taj način oštetio budžet BiH za iznos od oko 9,7 miliona KM, kao i drugima pribavio imovinsku korist u višemilionskom iznosu”, navodi se u ranijem priopćenju Tužiteljstva BiH.

Prema optužnici, Cikotić je, kao službena osoba u organima izvršne vlasti u BiH, svojim radnjama prouzrokovao štetu po proračun BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produženo krivično djelo zlouporabe položaja ili ovlaštenja.

Kako je navedeno, Tužiteljstvo BiH će krivicu optuženog dokazivati saslušanjem većeg broja svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina materijalnih dokaza.

Cikotiću bi u narednom periodu trebalo početi suđenje.