Izrael pokušava potpuno obezglaviti Hamas. Izraelske obavještajne službe već 11 dana pokušavaju uloviti vođe tog pokreta, koje već smatraju "živim mrtvacima", prema riječima vojnog glasnogovornika. Muhamed Deif, poznati vojskovođa bez lica, skriven u sjeni i koji je izbjegao smrt desetak puta, posljednji 2021. godine, glavni je um iznenadnog napada pokrenutog sedmog oktobra, tvrdi Izrael.

Također žele glavu Yahije Sinwara, političkog vođe Hamasa u Pojasu Gaze, koji je proveo 23 godine, trećinu svog života, u izraelskim zatvorima. Treća ključna osoba je u egzilu u Kataru, šef islamskog pokreta otpora, Ismail Haniya, koji zna da i njega traže.

Usred rata 2014. godine, izraelski zračni napad na Deifov dom u Gazi rezultirao je smrću njegove žene i jednog od njegove male djece. Rođen prije 58 godina u izbjegličkom kampu Khan Younis, na jugu palestinske enklave (poput Sinwara), vođa brigade Ezedin al Qasam, čije je pravo prezime Masri, izraelski je neprijatelj broj jedan još od kraja prve Intifade 1993. godine. Elitni komandosi izraelske vojske i Shin Bet (unutarnje osiguranje) imali su ga nekoliko puta u dometu, ali je uvijek uspio pobjeći na sigurno, čak i teško ranjen, unatoč raketnim napadima na njegove automobile ili njihove sigurne kuće.

Nikada ne koristi digitalne komunikacijske sisteme i komunicira putem mreže pouzdanih kurira. Prošlo je dosta vremena otkako je bilo ko vidio njegovo navodno unakaženo lice. Njegovi neprijatelji u izraelskoj vojsci i civilnoj obavještajnoj službi tvrde da je izgubio oko i ruku; da šepa i ima teška oštećenja sluha budući da je bio glavni inženjer za eksplozive pokreta Hamas.

“Danas, bijes Al Aqse, bijes našeg naroda i naše nacije eksplodira. Danas je njezin dan da natjera ovaj kriminalni entitet [Izrael] da shvati da je njegovo vrijeme prošlo.” Ubrzo nakon napada sedmog oktobra u kojem je više od 1400 Izraelaca, uključujući civile i vojnike, poginulo a još dvjestotinjak, uključujući maloljetnike i žene, uzeto za taoce, Mohamed Deif emitirao je audio poruku u kojoj je nazvao operaciju “Potop Al Aqsa”.

U maju 2021. godine, tokom najvećeg vala raketa lansiranih iz palestinske enklave, izraelski napadi na mjesto koje se smatra trećim najsvetijim mjestom u islamu razbjesnili su islamski svijet. Tada je Deif počeo planirati operaciju na granici Gaze, otkrio je agenciji Reuters izvor blizak Hamasu. “Napad su potaknule slike Izraela kako upada u džamiju Al Aqsa tokom ramazana, tuče vjernike, napada ih, odvlači stare i mlade sa svetog mjesta”, rekao je spomenuti izvor u Gazi. “Sve je to potaknulo i rasplamsalo njegov bijes.”

Deifovo boravište je nepoznato. On se skriva negdje u mreži tunela i podzemnih skloništa zajedno s drugim čelnicima Hamasa i zapovjednicima brigade Ezedin al-Qasam. Poznata kao Metro u žargonu vojnih obavještajnih službi, ima zapovjedne, sanitarne i stambene prostore. U stvarnosti, niko ne zna gdje spava svake noći.

Isti izvor blizak Hamasu uvjerava da je odluka o napadu donesena zajedno sa Sinwarom, političkim vođom Hamasa u Gazi. Interni izbori 2017. vojnog zapovjednika za novog političkog vođu označili su unutarnji preokret u islamističkoj organizaciji. Sinwar je tada opisan kao ekstremista poređenju sa prethodnikom Ismailom Haniyom, kao i religiozan i pragmatičan. Čini se da je njegovo političko skretanje bilo rezultat lukavstva, natjeravši Izrael da vjeruje da nije zainteresiran za sukob i da je usredotočen na obnovu ekonomije Pojasa. Dok je Izrael nudio Hamasu ekonomske poticaje, poput radnih dozvola na svojoj teritoriji za desetine hiljada stanovnika Gaze, milicije Ezedina al-Qassama pripremale su napad na rubove Gaze.

Sinwar je u Izraelu osuđen na četiri doživotne robije jer je naredio smrt Palestinaca osumnjičenih za saradnju s vojskom tokom Druge intifade (2000.-2005.). Pušten je iz zatvora 2011. godine, u okviru operacije razmjene 1.047 palestinskih zatvorenika koja je omogućila oslobađanje izraelskog vojnika Gilada Shalita, kidnapovanog u Gazi od 2006. Njegov izbor odražava sve veću težinu vojnog krila Hamasa u cijelom pokretu nakon nekoliko oružanih sukoba s izraelskom vojskom.