Sud Bosne i Hercegovine odbio je sve tri žalbe iz SNSD-a koje su bile izjavljene na rezultate žrijebanja za petog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, odnosno na odluku Centralne izborne komisije BiH o utvrđivanju rezultata dodjele mandata putem žrijeba.

Žalbe su upućene pošto je žrijeb odlučio da u Dom naroda Parlamenta BiH uđe PDP-ov delegat umjesto sadašnjeg SNSD-ovog, čime SNSD spada na tri delegata i time gubi "kontrolni paket" u Domu naroda.

- Sud BiH je donio rješenja o odbijanju žalbi - rečeno nam je u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK).

Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a, kazala je za Faktor da će u ponedjeljak biti održana sjednica Centralne izborne komisije BiH na kojoj treba biti donesena odluka o potvrđivanju rezultata dodjele mandata putem žrijebanja. Nakon toga odluka treba biti objavljena u Službenom listu Bosne i Hercegovine.

Žrijeb je održan početkom jula. Kuglice su izabrale da u Dom naroda Parlamenta BiH ide Nenad Vuković s kandidatske liste Partije demokratskog progresa, a umjesto SNSD-ove Snježane Novaković Bursać s liste Ranke Perić Romić.

Žalbu su Sudu BiH, za koji inače u SNSD-u kažu da ga ne priznaju, uputili SNSD, Novaković Bursać i Perić Romić.