U isto vrijeme dok se Ratku Mladiću u Haaškom tribunalu ispisivala pravomoćna sudska presuda za najmonstruoznije ratne zločine na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, u pojedinim bh. gradovima oslikavani su murali njemu u čast, objavljeno je na Twitter nalogu Kancelarije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA)

"Pročitao sam 20. aprila ove godine na jednom bh. portalu da je Ratko Mladić u Foči dobio mural dužine 25 metara. To nisam mogao vjerovati! Odlučio sam da ću lično obići sve lokacije u BiH na kojima se nalaze njegovi murali. I Kalinovik, i Nevesinje, i Gradišku, i Gacko, pa i ovaj posljednji u Foči. Namjeravao sam, nakon izricanja pravomoćne presude, poslati pismo općinskim načelnicima sa zahtjevom da nalože uklanjanje provokativnih murala", kaže visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u svojoj poruci bh. javnosti.

Naveo je da je otišao u Foču i namjeravao razgovarati s mladim načelnikom nakon što lično provjerim kako doista izgleda mural posvećen Mladiću.

"No, nakon šoka, grča i nevjerice koje sam osjetio u ovom gradiću s puno velikih murala s velikim ratnim zločincima, shvatio sam da je nužno poslati SOS širom civiliziranog svijeta umjesto da molim i prizivam načelničku razboritost, kako u Foči tako i u Kalinoviku, Nevesinju i drugdje", istakao je Inzko.

Dodao je da je tokom prošlogodišnje komemoracije srebreničkim žrtvama javno pozvao Milorada Dodika da skloni ploču sa studentskog doma na Palama posvećenu Radovanu Karadžiću, kao i da uporno pokušava u javnosti otvoriti debatu suočavanja s ratnom prošlošću koja bi u konačnici trebala dovesti do pomirenja.

"Nažalost, uzalud. Među 14 prioriteta za pozitivno mišljenje EU za kandidaturu BiH je i pomirenje. Možemo li mi odgovoriti da je ispunjen taj uvjet?! Situacija je danas toliko nakaradna da možemo sačiniti 'turističku' kartu top bh. gradova s muralima ratnim zločincima. Foča je tu zasigurno među 'prvacima'. Brojne su i velike i male ulice i trgovi u RS-u nazvani po pravomoćno presuđenim ratnim zločincima, ali i po onima koji su uspjeli izbjeći ruku pravde, a njihove zločine su dokumentirale i TV kamere", navodi visoki predstavnik u BiH.

Dodaje da se ove sedmice širom svijeta, kilometrima daleko od BiH, održavaju komemoracije žrtvama srebreničkog genocida. Od najudaljenije Australije, preko Kanade do hrvatskog Sabora prisjećaju se srebreničke tragedije.

"Istovremeno dok se cijeli svijet s pijetetom i poštovanjem sjeća srebreničkih žrtava, u BiH, ili preciznije entitetu Republika Srpska, svjedočimo štovanju i veličanju arhitekata tih zločina, osuđenih ratnih zločinaca, negiranju genocida u Srebrenici, relativizaciji historijskih činjenica itd. I sve to svakim danom sve više i više. Je li Vijeće za implementaciju mira implementiralo mir u BiH?! Mogu li se po cijelom svijetu komemorirati srebreničke žrtve, a u BiH veličati njihov krvnik?! Koji usred Foče s naslikanom glavom od dva metra svakom normalnom čovjeku ledi krv u žilama. Uključujući visokog predstavnika. Ko će se u takvim uvjetima vratiti u taj grad?! Provodi li se tako Aneks 7 Daytonskog sporazuma?!", istakao je Inzko.

Smatra da zato međunarodna zajednica što prije treba da razmotri moguće daljnje korake.

"Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo u civiliziranom svijetu, i to mora imati posljedice", rekao je visoki predstavnik Inzko.

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, pravosnažno je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina u BiH.