Zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Ramiz Salkić (SDA) pozvao je danas Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i nadležne agencije da reagiraju na pokušaje rušenja ustavnog poretka BiH.

Salkić je tokom rasprave na posebnoj sjednici NSRS-a na čijem dnevnom redu je Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, odgovorio na raniju uvodnu riječ predsjednika RS-a Milorada Dodika i naveo kako "SDA nije vodila rat protiv Srba".

- Mi smo branili BiH i naš narod i nažalost nismo uspjeli da ga odbranimo da ne bude počinjen genocid, koji je po presudama učinila vojska i dijelovi policije ovog entiteta - rekao je Salkić.

Govoreći o izjavama o utjecaju politike u Ustavnom sudu BiH, podsjetio je na pismo koje je svojevremeno pisao bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić, a koji je bio i šef Kluba SNSD-a u NSRS-u i visoki funkcioner ove stranke.

- Piše: "Šefe, ovdje se ne može ništa uraditi" – dodao je Salkić.

Podvukao je da posljednje izmjene koje je donio Ustavni sud BiH još nisu na snazi i da nisu donesene samo protiv sudija iz ovog, nego i iz drugog entiteta.

Podsjetio je i da većina svih članova Ustavnog suda BiH sačinjava kvorum, a da nema iz kojeg naroda ili entiteta, kao i na dio u kojem se navodi da će "sud većinom glasova svih članova usvojiti svoj pravilnik o radu", te da se također ne navodi iz kojeg je entiteta niti kako se zove sudija.

Salkić je podvukao da su odluke ovog suda konačne i obavezujuće.

- Pozivam Tužilaštvo i nadležne agencije da preduzmu korake protiv onih koji svjesno idu na rušenje ustavnog poretka BiH ugrožavajući time njenu stabilnost – istakao je Salkić.

Podsjetio je da je u Ustavnom sudu RS-a predsjednik (Džerard Selman) "čovjek iz SNSD-a koji je bio potpredsjednik Vlade RS-a".

Naveo je i kako Bošnjaci u Ustavnom sudu RS-a nikada nisu mogli ostvariti zaštitu nacionalnog interesa.

- Nema principijelnosti ni iskrenosti u pristupu. Želi se potpuna dominacija, a tamo gdje se uspostavlja ravnoteža, želi se srušiti. Ne mislim da ćete uspjeti u tome. Zalud će vam biti radovanje, budite uvjereni – kazao je Salkić.