Broj artefakata koji su nestali iz Britanskog muzeja procjenjuje se na 2.000, potvrdio je danas predsjednik povjerenika George Osborne, priznajući da zbirka nema potpuni katalog.

Bivša kancelarka Ujedinjenog Kraljevstva opisala je nestale dijelove kao “male predmete nakita, dragog kamenja, komade zlata koji nisu bili javno izloženi”.

Osborne je rekao da još uvijek nije jasno koliko je tačno predmeta nestalo, ali je dao procjenu od oko 2.000, dodajući da je to “vrlo privremena brojka”.

Direktor muzeja Hartwig Fischer podnio je ostavku u petak, priznajući da institucija nije postupila “kako je trebala” nakon upozorenja da su predmeti nestali.

Centralni londonski muzej saopćio je prošle sedmice da je otpustio člana osoblja i upozorio policiju nakon što je otkriveno da artefakti “nestaju, kradu se ili su oštećeni”.

Kao jedna od najvećih turističkih atrakcija britanske prijestolnice, Muzej je najpoznatiji po zbirkama koje uključuju kamen iz Rosette i mramor iz Partenona.

Osborne je pripisao neuspjeh uprave da postupi u skladu s upozorenjima “grupnom greškom” jer jednostavno nisu mogli vjerovati da insajder krade stvari, odnosno nisu mogli vjerovati da jedan od članova osoblja to radi.

“Vjerujemo da smo bili žrtve krađa tokom dugog vremenskog perioda i, iskreno, moglo se učiniti više da se to spriječi”, naglasio je Osborne.

Metropolitanska policija potvrdila je da su ispitali jednu osobu u vezi s navodnim krađama. Naveli su da nije bilo hapšenja i da će nastaviti sarađivati s Britanskim muzejom dok istraga traje, javio je AFP.