Vlasti Velike Britanije saopćile su u nedjelju da istražuju internetsku prijetnju autorici JK Rowling nakon što je na društvenim mrežama dala podršku Salmanu Rushdiju, romanopiscu napadnutom prošle sedmice u New Yorku.

Nekoliko sati nakon napada na Rushdija, koji je izboden desetak puta dok se pripremao nastupiti na govornici, Rowling je na Twitteru izrazila saučešće. Prvo je napisala “Užasavajuća vijest”, a zatim je dodala: “Trenutno se osjeća veoma bolesno. Neka bude dobro.”

Kao odgovor na njen tweet, korisnik @MeerAsifAziz1 napisao je: “Ne brini, ti si sljedeća.”

Tweet je poslije obrisan iako je račun ostao aktivan od nedjelje popodne.

Glasnogovornica škotske policije rekla je da su vlasti primile prijavu o internet prijetnji protiv gospođe Rowling i da je istraga u toku.

U subotu je Rowling (57) kritizirala Twitter jer je dopustio da nalog na društvenim mrežama s kojeg je upućena prijetnja ostane aktivan.

“@TwitterSupport ovo su vaše smjernice, zar ne?” napisala je. “Nasilje: Ne smije se prijetiti nasiljem protiv pojedinca ili grupe ljudi. Također zabranjujemo veličanje nasilja...”

Twitter nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar. 

U nedjelju je Warner Bros. Discovery, zabavna kompanija koja stoji iza filmskih adaptacija "Harry Potter", dala izjavu u kojoj osuđuje napad na gospođu Rowling.

“Stojimo uz nju i uz sve autore i pripovjedače koji hrabro izražavaju svoju kreativnost i mišljenja”, navodi se u saopćenju kompanije, u kojoj se također iskazuje sućut gospodinu Rushdieju i njegovoj porodici.

“Kompanija najoštrije osuđuje svaki oblik prijetnje, nasilja ili zastrašivanja kada se mišljenja i uvjerenja razlikuju”, navodi se u saopćenju.