Prva dama Francuske Brigitte Macron danas navršava 70 godina, ali ne očekuje se da će govoriti o tome.

- Čekaj 13. april 2023. kad ću imati 70. Čut ćeš za to, sigurna sam. Taj dan neću ništa čitati - rekla je u januaru za ženski lifestyle magazin S sa jedva prikrivenom zebnjom zbog nadolazeće poplave novinskih članaka.

Brigitte, koja ima troje djece iz prethodnog braka, već desetljećima je podsjećana na 25-godišnju razliku u godinama između nje i njenog supruga, kojeg je upoznala dok je on bio učenik, a ona učiteljica u privatnoj školi na sjeveroistoku Francuske.

Njihov brak bio je prava senzacija kada se Emmanuel Macron pojavio u javnosti, prvo kao ministar, a zatim kao predsjednički kandidat 2016. godine, a mnogi su se zapitali može li tako neobičan par biti primjer, navodi AFP.

- Nikad nisam promovisala nas kao par, postojimo ali ne možete to objasniti - nastavila je u intervjuu za S.

Njen ured odbio je reći šta je planirala za svoj značajan rođendan kada je AFP kontaktirao.

Prva dama vratila se u srijedu navečer iz dvodnevne državne posjete Nizozemskoj sa suprugom na kojem je prisustvovala događaju koji je organizovao nizozemski kralj te je obišla kuću Anne Frank s kraljicom.

Oduvijek je s negodovanjem prihvatala ulogu supruge političara, navodno je odvraćala svog supruga od ulaska u političke vode na prvom mjestu i nije bila pretjerano zainteresovana po pitanju njegove kandidature za drugi mandat u aprilu prošle godine.

Tokom demonstracija protiv Macrona 2018. od strane takozvanih žutih prsluka, koji su simbol francuskih vozača, ljubiteljica književnosti i pozorišta bila je meta, a pretrpjela je uvredljive komentare od strane bivšeg brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara i njegovog kabineta.

Kad ne predstavlja Francusku u inostranstvu, bavi se dobrotvornim radom kod kuće, uz podršku malog tima koji djeluje iz vlastitog prostora u predsjedničkoj palači.

Većina pitanja u njenom radu povezana su s njenom bivšom karijerom učiteljice, pa se tako često bavi problemom nasilja u školama, autizmom u djetinjstvu, mentalnim zdravljem i društvenim medijima.

- Što se tiče njenih aktivnosti, ona je vrlo tradicionalna u svom pristupu - rekao je za AFP Robert Schneider, autor knjige "Prve dame" na francuskom jeziku o suprugama predsjednika.

Rođena u imućnoj provincijskoj porodici, njen otac je vodio prodavnicu čokolade u njenom rodnom gradu Amiensu, Brigitte se smatra konzervativnijom od svog supruga i u prijateljskim je odnosima s desničarskim bivšim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

- U početku su postojale dvije strane. Prva je slobodna žena koja je prekršila društvene konvencije udajom za 25 godina mlađeg čovjeka dok je druga poprilično konvencionalna a to je provincijska buržujka, katolkinja, dobro odgojena, elegantno odjevena, koja glasa za desnicu - dodao je Schneider.