Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva podigao je palestinsku zastavu u znak podrške Pojasu Gaze, koji je pod izraelskim napadima, na ceremoniji otvaranja Nacionalne kulturne konferencije održane u glavnom gradu Brazila, javlja Anadolu.

Na ovaj je način ponovio svoju podršku Palestini.

Lula da Silva, koji je podigao palestinsku zastavu, rekao je u svom govoru: "Nedavno sam bio dosta kritiziran što sam govorio o dešavanjima u Palestini. Vrijeme će pokazati da sam bio u pravu. Palestinski narod ima pravo na dostojanstven život i osnivanje vlastite države".

Podsjećajući na napad Izraela na Palestince koji čekaju humanitarnu pomoć u Gazi, Lula da Silva je naglasio da je ovo jedan od "najsmrtonosnijih" napada koje je Izrael izveo na Gazu od 7. oktobra.

U svom govoru na samitu CELAC održanom u Saint Vincentu i Grenadinima 2. marta, Lula da Silva je rekao: "Ravnodušnost međunarodne zajednice je očigledna. Ljude sada ubijaju u redu za hranu".

Brazilski je predsjednik ranije izraelsko ubijanje naroda u Gazi uporedio s Holokaustom, zbog čega je u Izraelu proglašen nepoželjnom osobom.