Konzervativni republikanski guverner Greg Abbott naredio je da se velike narandžasto-crvene bove polože nekoliko stotina metara duž vodene granice između Meksika do Texasa, po sredinmi rijeke Rio Grande ne majestu gdje migranti najčešće prelaze rijeku. Bove su postavljene da bi spriječile ljude da plivaju preko Rio Grandea na teritoriju SAD-a.

Tužiteljica Vanita Gupta tvrdi da je vlada Texasa prekršila zakon time što nije dobila odobrenje Washingtona za barijeru. Osim toga, ovo predstavlja prijetnju brodarstvu i javnoj sigurnosti i dovelo je do diplomatske protestne note meksičke vlade.

Ministarstvo pravde tužbom želi da demontira bove. Bijela kuća nazvala je postupke guvernera Abbotta "okrutnim" i "političkim štosom". Bidenova administracija je istakla da je broj ilegalnih prelazaka granice najmanji u posljednje dvije godine.

S obzirom na veliki broj imigranata, posebno na kopnenoj granici s Meksikom, vlada američkog predsjednika Joea Bidena donijela je brojne mjere za suzbijanje priliva. Migranti koji žele otići u Sjedinjene Države sada moraju rezervirati termin kod graničnih vlasti putem aplikacije. Ali samo je ograničen broj datuma objavljen i mnogi ljudi prijavljuju da je softver preopterećen.

Američka vlada je također poslala dodatno osoblje na granicu. Krajem aprila američka vlada je najavila da će, između ostalog, otvoriti migracione centre u Kolumbiji i Gvatemali i tamo preseliti početnu registraciju tražilaca azila. Na ovaj način se želi "poštediti" ljude često opasnog putovanja do granice SAD-a.

Od 2021. broj ilegalnih prelazaka na teritoriju SAD-a iz Meksika narastao je na čak 250.000 mjesečno. U junu je taj broj bio nešto ispod 145.000. Pitanje migracije polarizira javnost u Sjedinjenim Državama, a republikanci optužuju Bidenovu vladu da ima "politiku otvorenih vrata". Abbott i drugi političari u više navrata skreću pažnju na situaciju ponekad populističkim akcijama.

Ova tema će vjerovatno igrati i važnu ulogu u predstojećoj izbornoj kampanji za predsjedničke izbore 2024. godine. U prošlosti su se republikanci u više navrata borili za glasove PR potezima na granici.